«Θέλουμε ύφεση ή υγιή ανάπτυξη;»

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

O αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Δυτ. Ελλάδας Φωκίων Ζαΐμης, μιλώντας για την επόμενη ημέρα, στον τομέα της οικονομίας, έκανε τις παρακάτω εύστοχες προτάσεις, τις οποίες και ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

H χώρα μας βγαίνει με ψηλά το κεφάλι από μια τεράστια πανδημία, σταδιακά μειώνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι και προσευχόμαστε για αυτό καθημερινά. Η επόμενη μέρα θα βρει την επιχειρηματικότητα που είναι και η ατμομηχανή της ανάπτυξης λαβωμένη και ανήσυχη. Θεωρώ ότι όλοι μας η σκέψη και η ενέργεια στο πολιτικό σύστημα και στην κάθε λογής διοίκηση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να εστιάσει αφενός στο να αποκατασταθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης στις εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις και συναλλαγές (η ψυχολογία της αγοράς) και αφετέρου στο να συζητηθούν και να εφαρμοστούν αναπτυξιακές πολιτικές πρωτόγνωρες για την οικονομία.

Θα πρότεινα πρώτα απ όλα με μια σειρά μέτρων ελάφρυνσης της επιχειρηματικότητας με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών της τάξεως τουλάχιστον κατά 50% σε κάθε κατηγορία και όχι με τα συνηθισμένα ημίμετρα του 1-5%. Ένα ισχυρό αναπτυξιακό αντίστροφο σοκ από αυτό που τώρα βιώνουμε θα μπορέσει όχι μόνον να μας βάλει πίσω σε αναπτυξιακή τροχιά αλλά και να μας βάλει στην πρωτοπορία της ανάπτυξης στην ΕΕ και παγκόσμια. Οι επιδοτήσεις με επιδόματα των 600 και 800 ευρώ είναι ένα προσωρινό και αναγκαίο μέτρο ανακούφισης αλλά καμία απολύτως σχέση με την υγιή ανάπτυξη έχει. Απαιτείται θαρραλέα πολιτική και άλματα προς τα μπρος.

Όσον αφορά τον τουρισμό η μείωση του ΦΠΑ σε 6% είναι μάλλον δεδομένη σε όλες τις κατηγορίες και όχι μόνον σε εστίαση. Θέλουμε να το κάνουμε; ή θα ξεκινήσει πάλι ένα σπιράλ ύφεσης προς τα κάτω όπως το ζήσαμε επώδυνα…. από το 2009 και μετά;

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.