Κορωνοϊός-Τσιόδρας για τεστ: Αδύνατον και σπατάλη πόρων ο μαζικός έλεγχος

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στα εργαστηριακά τεστ για τον κορωνοϊό αναφέρθηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της νόσου Covid-19 στη χώρα μας.

«Μια στρατηγική τεστ πρέπει να έχει κριτήρια επιλογής και αντίστοιχη ικανότητα του συστήματος υγείας. Στις περισσότερες χώρες του κόσμου για επιβεβαίωση της νόσου -με τα κριτήρια που έχουμε βάλει σαν επιστημονική ομάδα και στην Ελλάδα- χρησιμοποιούνται τα εργαστηριακά τεστ, ο μοριακός έλεγχος. Τα ίδια κριτήρια έχουν υιοθετήσει και διεθνείς οργανισμοί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Πολλοί επικαλούνται κάποιες χώρες για τα πολλά τους τεστ, αλλά αυτά αφορούν νεαρούς και διαστρεβλώνουν τα στοιχεία αναφορικά με την πορεία της νόσου. Και για να γίνει ακόμα πιο περίπλοκη η εικόνα, όπως σας έχω πει κάποιοι μολύνονται και καταπολεμούν τον ιό χωρίς καν να αισθανθούν άρρωστοι. Όπως καταλαβαίνετε είναι αδύνατο να αναγνωρίσουμε όλα αυτά τα άτομα», συνέχισε.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας εκτίμησε πως ο μαζικός έλεγχος 10 εκατομμυρίων πολιτών θα ήταν αδύνατος, αλλά και λανθασμένος, υπό την έννοια πως θα οδηγούσε σε λάθος σπατάλη πόρων, ενώ σημείωσε πως η Ελλάδα ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει τεστ σε πιο μεγάλη ομάδα πληθυσμού, στο άμεσο μέλλον με ειδικό επιδημιολογικό σκοπό.

Όπως είπε, ο σκοπός είναι να «τα χρησιμοποιήσουμε ώστε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση».

«Θα φτάσουμε γρήγορα σε ένα επίπεδο που θα χρησιμοποιείται συνδυασμός του μοριακού και του τεστ αντισωμάτων σε διαφορετικές περιοχές της χώρας».

Ωστόσο, για την ώρα, ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε πως στην Ελλάδα παραμένουμε στη φάση του μετριασμού.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.