Κορωνοϊός-Κίνα: Ελπίδες για εμβόλιο μέχρι το Σεπτέμβριο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ελπίδες για ένα εμβόλιο κατά του νέου κορωνοϊού, που μπορεί να είναι έτοιμο για χρήση «έκτακτης ανάγκης» τον ερχόμενο Σεπτέμβριο δίνει κορυφαίος αξιωματούχος Υγείας στην Κίνα.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 12 μήνες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της Covid-19, αλλά ο δρ Γκάο Φου, επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στη χώρα του θα έχει παρασκευαστεί εμβόλιο πριν τα τέλη του έτους, ώστε να είναι έτοιμο εγκαίρως για την αναχαίτιση ενός δεύτερου κύματος κρουσμάτων του φονικού κορωνοϊού.

Αν οι κλινικές δοκιμές στεφθούν με επιτυχία, το εμβόλιο θα χορηγηθεί αρχικά στους υγειoνομικούς υπαλλήλους, αλλά μπορεί να είναι διαθέσιμο για το κοινό στις αρχές του 2021, μεταδίδει η South China Morning Post. «Αυτά τα εμβόλια που αναπτύσσονται και είναι ακόμη στη Β΄ή την Γ΄Φάση των κλινικών δοκιμών μπορεί να χρησιμοποιηθούν για ορισμένες ειδικές ομάδες ατόμων, π.χ. για τους εργαζόμενους στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης», δήλωσε ο επιφανής Κινέζος ιολόγος στο δίκτυο CGTN. Είναι η πρώτη, όπως πιστεύεται, φορά που η Κίνα θέτει ένα χρονοδιάγραμμα για τις προσπάθειες παρασκευής αποτελεσματικού εμβολίου κατά της Covid-19, που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο σχεδόν 200.000 ανθρώπων ανά την υφήλιο.

Μόλις 12 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην ηπειρωτική Κίνα ανακοίνωσαν οι Αρχές το τελευταίο 24ωρο, την ώρα που η Χαρμπίν, μια πόλη 10 εκατομμυρίων στα βορειοανατολικά, ενέτεινε χθες τα περιοριστικά μέτρα μετά από μια ραγδαία το τελευταίο διάστημα διασπορά της Covid-19, που αποδόθηκε σε 22χρονο φοιτητή, ο οποίος επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη.

Μάχη με το χρόνο ανά την υφήλιο για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της Covid-19
Οι προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωνοϊού εντείνονται ανά την υφήλιο, ενώ την Πέμπτη ξεκίνησαν κλινικές δοκιμές σε εκατοντάδες εθελοντές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με την επικεφαλής του project, Σάρα Γκίλμπερτ να δηλώνει κατά 80% αισιόδοξη ότι οι προσπάθειες της ομάδας της θα έχουν στεφθεί με επιτυχία μέχρι το φθινόπωρο.

Πάνω από 800 εθελοντές θα μετάσχουν στις δοκιμές αυτές τις ερχόμενες εβδομάδες με τον υπουργείο Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ να υπόσχεται επιχορήγηση ύψους 20 εκατομμυρίων λιρών για το συγκεκριμένο εγχείρημα του φημισμένου βρετανικού πανεπιστημίου και άλλα 22 εκατ. λίρες για δύο άλλες κλινικές δοκιμές που θα ξεκινήσει σύντομα το Imperial College του Λονδίνου.

Κλινικές δοκιμές υποψήφιων εμβολίων κατά της Covid-19 σε ανθρώπους έχουν ξεκινήσει στις ΗΠΑ η Moderna και η Inovio, ενώ σύντομα θα αρχίσουν και στη Γερμανία από την εταιρεία Biontech σε συνεργασία με τον φαρμακευτικό κολοσσό Pfizer.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.