Guardian: Ένταση και αβεβαιότητα στο φτωχό ιταλικό νότο (βίντεο)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Λίγες μέρες μετά το lockdown στην Ιταλία, οι άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα τραγουδούσαν και έπαιζαν μουσική στα μπαλκόνια τους, ήθελαν να περάσουν το αισιόδοξο μήνυμα πως είναι όλοι μαζί απέναντι στον κορονοϊό και θα το ξεπεράσουν.

Το σύνθημα που τους έδινε δύναμη και ήταν κρεμασμένο σε βιτρίνες καταστημάτων και μπαλκόνια ήταν ένα: «Andrà tutto bene», δηλαδή «Όλα θα πάνε καλά».

Τρεις εβδομάδες αργότερα, οι μελωδίες στα μπαλκόνια σιώπησαν και το τραγούδι σταμάτησε, καθώς η κοινωνική αναταραχή αυξάνεται σε ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού και ειδικά στον φτωχότερο νότο, όπου οι πολίτες συνειδητοποιούν ότι όλα ΔΕΝ πάνε -δυστυχώς- καλά, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

«Οι άνθρωποι δεν τραγουδούν πλέον ούτε χορεύουν στα μπαλκόνια», λέει ο Σαλβατόρε Μελλούσο, ιερέας στο Caritas Diocesana di Napoli, ένα εκκλησιαστικό φιλανθρωπικό ίδρυμα στη Νάπολη.

«Τώρα οι άνθρωποι φοβούνται περισσότερο – όχι τόσο τον ιό, αλλά και τη φτώχεια. Πολλοί είναι άνεργοι και πεινασμένοι. Υπάρχουν πλέον μεγάλες ουρές σε τράπεζες τροφίμων».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπήρξαν πολύ λιγότεροι θάνατοι από κορονοϊό στον νότο της Ιταλίας σε σύγκριση με τις βορειότερες περιοχές που επηρεάστηκαν περισσότερο, αλλά η πανδημία έχει σημαντικό αντίκτυπο στα μέσα διαβίωσης. Η ένταση κλιμακώνεται στον φτωχό νότο και τις περιοχές της Καμπανίας, της Καλαβρίας, της Σικελίας και της Απουλίας, καθώς τρόφιμα και χρήματα εξαντλούνται.

Υπάρχουν αναφορές ότι ασκούνται πιέσεις σε ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων για να δώσουν τρόφιμα δωρεάν, ενώ η αστυνομία βρίσκεται έξω από τα σούπερ μάρκετ σε ορισμένες περιοχές, για να περιοριστούν οι κλοπές. Οι αυτοαπασχολούμενοι ή όσοι εργάζονται με συμβάσεις που δεν εγγυώνται κοινωνικές παροχές, έχουν χάσει τους μισθούς τους και υπάρχει πιθανότητα πολλές μικρές επιχειρήσεις να μην μπορέσουν ποτέ να ξανανοίξουν.

Ο Paride Ezzine, σερβιτόρος στο Παλέρμο της Σικελίας, δεν λαμβάνει πλέον τον μισθό του. «Προφανώς, λόγω του lockdown, το εστιατόριο έκλεισε», αναφέρει στον Guardia. «Έχω γυναίκα και δύο παιδιά και ζούμε από τις αποταμιεύσεις μας. Αλλά δεν ξέρω πόσο καιρό θα διαρκέσουν. Ζήτησα από την τράπεζά μου να αναβάλει τις δόσεις πληρωμής και η απάντηση ήταν ‘όχι’. Αυτή η κατάσταση μας έχει γονατίσει».

Ανεπαρκή μέτρα

Οι συνέπειες του lockdown, το οποίο πρόκειται να παραταθεί τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα, επηρεάζουν επίσης τα εκτιμώμενα 3,3 εκατομμύρια που απασχολούνται με αδήλωτη εργασία, εκ των οποίων πάνω από 1 εκατομμύριο ζουν σε όλη την Καμπανία, τη Σικελία, την Απουλία και την Καλαβρία, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της CGIA Mestre, έναν μικρό σύνδεσμο επιχειρήσεων με έδρα τη Βενετία.

«Στην πραγματικότητα, δεν γνωρίζουμε πόσοι εργάζονται με ‘μαύρα’, καθώς αυτοί οι αριθμοί είναι μόνο εκτιμήσεις», δήλωσε ο Giovanni Orsina, καθηγητής πολιτικής στο πανεπιστήμιο Luiss στη Ρώμη. «Ωστόσο, ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων ζουν καθημερινά, κάνοντας περιστασιακές εργασίες. Υπάρχουν επίσης πολλοί καταστηματάρχες, ή επαγγελματίες που εργάζονται για τον εαυτό τους, οι οποίοι μπορεί να έχουν μέτρια αποθέματα που θα εξαντληθούν όσο συνεχίζεται το lockdown».

Εν μέσω της κοινωνικής αναταραχής, ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte δήλωσε ότι € 4.3 δισ. από ένα ταμείο αλληλεγγύης θα δοθούν αμέσως σε όλους τους δήμους και επιπλέον € 400 εκατ. Θα δοθούν στους δημάρχους για δελτία τροφίμων. Ωστόσο, οι δημάρχοι διαμαρτυρήθηκαν ότι τα κονδύλια, ειδικά τα δελτία τροφίμων των 400 εκατ. ευρώ, είναι ανεπαρκή.

«Δεν είναι καθόλου αρκετό», δήλωσε ο Σάλβο Πογκλιέ, δήμαρχος της Κατάνια. «Περιμέναμε περισσότερα και ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα βρει έναν τρόπο. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά λεπτή, καθώς ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού έχει μηδενικό εισόδημα. Αυτοί που πριν ζούσαν με αξιοπρέπεια, τώρα βρίσκονται σε δυσκολία». Ένας από τους προβληματισμούς είναι ότι τα € 4.3 δισ. Θα χορηγούνταν στους δημάρχους τον Μάιο και μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης είχε προγραμματιστεί να επενδυθεί σε άλλους τομείς.

«Εάν η κυβέρνηση περιμένει να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά για τη διατροφή των ανθρώπων, τότε οι δήμοι δεν θα έχουν χρήματα για άλλα πράγματα», αναφέρει ο καθηγητής Giovanni Orsina, ο οποίος τονίζει ότι το πόσο των 400 εκατ. αν μοιραστεί στους δήμους είναι ελάχιστα χρήματα.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.