Απαγόρευση κυκλοφορίας: Κοντά στη σταδιακή άρση των μέτρων-Πότε σχεδιάζεται αν όλα πάνε καλά

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ξεκινούν αύριο οι συσκέψεις των ομάδων εργασίας της κυβέρνησης που θα εξετάσουν το πότε και πώς θα ξεκινήσουν να αίρονται σταδιακά τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού τυπικά ισχύουν έως και τις 27 Απριλίου.

Μιλώντας στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε: «Εμείς έχουμε δείξει ότι ακούμε τις φωνές των ειδικών και στην συνέχεια ξεδιπλώνουμε την στρατηγική μας. Εμείς αυτές τις ημέρες, μέχρι τις 27 του μήνα θα συλλέξουμε από όλα τα συναρμόδια υπουργεία τις σκέψεις που υπάρχουν για την σταδιακή και μακρόσυρτη άρση των περιορισμών. Θα αποφασισθεί την επόμενη εβδομάδα για να ξέρουν μέχρι το τέλος του μήνα όλοι οι Έλληνες τι πρέπει να επακολουθήσει. Το πιο δύσκολο θα είναι όταν θα αρχίσουν να ανοίγουν τομείς της οικονομικής δραστηριότητας για κάποιους και για κάποιους άλλους θα είναι περιορισμένα. Γι’ αυτό παρακαλούμε αυτές τις 2 εβδομάδες όλους τους Έλληνες να τηρήσουν τα περιοριστικά μέτρα. Θα υπάρχει έγκαιρη πληροφόρηση ποιοι τομείς θα ανοίξουν πρώτα και τι θα γίνει με τα σχολεία μας και τον τουρισμό».

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιοι περιορισμοί θα εξακολουθούν να υφίστανται και τον Ιούνιο. Γι’ αυτό και με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας θα επεκτείνουμε τα μέτρα στήριξης και τον Μάιο και τον Ιούνιο – μέχρι τις 15 Ιουνίου. Από τις αρχές Μαΐου έως και τις 15 Ιουνίου θα υπάρχουν δραστηριότητες που θα ανοίξουν υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε πισωγυρίσματα.

Ποιοι μετέχουν στο άτυπο συντονιστικό
Στο άτυπο συντονιστικό μετέχουν ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Ακης Σκέρτσος, ο υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογιώργης, εκπρόσωποι των περισσοτέρων υπουργείων (Εργασίας, Οικονομικών, Παιδείας, Μεταφορών κ.α.) ο υφ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και φυσικά ομάδα επιστημόνων όπως ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, ο Μιχάλης Αργυρού κ.α.

Οι ομάδες έχοντας ως δεδομένο την ελληνική ιδιαιτερότητα, θα μελετήσουν την εμπειρία όλων των χωρών που ξεκινούν σταδιακή χαλάρωση του lockdown πριν από μας και την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας. Δεδομένου ότι πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο με το οποίο όλος ο πλανήτης έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος και δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο για τέτοια περιοριστικά μέτρα όλα είναι εξαιρετικά ρευστά και φυσικά δεν υπάρχει «μπούσουλας». Επιπλέον, ενώ ξέρεις ότι περιορίζεται η μετάδοση του ιού αν παίρνεις μέτρα, δεν ξέρει κανείς τι θα γίνει αν αρθούν – έστω και σταδιακά – τα μέτρα αυτά.

Ως εκ τούτου όλα τα βήματα που θα γίνουν θα μελετηθούν πολύ προσεκτικά, με γνώμονα πάντοτε την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Ρόλο θα παίξουν στις όποιες αποφάσεις το πόσοι εισάγονται στα νοσοκομεία και πόσοι βρίσκονται στις ΜΕΘ και λιγότερο ο αριθμός των κρουσμάτων.

Επίσης όλες οι σκέψεις για σταδιακή άρση των μέτρων θα γίνουν υπό την προϋπόθεση ότι μέχρι τις 27 Απριλίου – ιδίως τις ημέρες του Πάσχα – κρατηθεί η Ελλάδα σε αυτό το χαμηλό επίπεδο κρουσμάτων και θανάτων. Η 27η Απριλίου είναι μια ημερομηνία-ορόσημο καθώς θα έχει συμπληρωθεί παραπάνω από ένας μήνας από την λήψη των μέτρων, χρόνος επαρκής για να εξαχθούν κάποια πρώτα επιστημονικά συμπεράσματα. Επιπλέον οι επιπτώσεις μιας τυχόν χαλάρωσης των μέτρων θα αρχίσουν να φαίνονται 12-18 ημέρες αργότερα.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.