Πάτρα: Υπερνοσοκομείο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού το Πανεπιστημιακό του Ρίου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το Νοσοκοµείο του Ρίου µετατρέπεται σε «στρατηγείο» κατά του κορονοϊού στην περιοχή, καθώς σε επίπεδο παραγόντων υγείας θεωρείται δεδομένο πως η Αχαϊα, η Ηλεία αλλά και ενδεχομένως και άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδος και των Νησιών του Ιονίου βρίσκονται ήδη στο μάτι του κυκλώνα . Υπενθυμίζεται πως ήδη  έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσµατα, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή για άνοιγμα με  διαδικασίες-εξπρές χώρος για 10-11 κρεβάτια σε ΜΕΘ.

Οι αναλυτικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνου από την κυβέρνηση την προσεχή Δευτέρα καθώς οι προτάσεις του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου  ο οποίος είχε μιλήσει από νωρίς για λουκέτα σε σχολεία και αποχή από συναθροίσεις σε εκκλησίες, αναµένεται να υιοθετηθούν από την κυβέρνηση.

Τo πρώτο κύμα

Σύµφωνα µε έγκυρες πληροφορίες, όπως αναφέρει το Εθνος της Κυριακής, ειδικοί επιστήµονες µαζί µε τον ΕΟ∆Υ θεωρούν ότι το πρώτο µεγάλο κύµα ασθενών που θα νοσήσουν και είτε θα χρειαστούν απλή νοσηλεία είτε θα µπουν σε εντατική µονάδα θα είναι στην περιοχή της Αχαΐας, ακριβώς επειδή εκεί καταγράφηκαν και τα πρώτα µαζικά κρούσµατα, µετά την εκδροµή των 53 ατόµων στους Αγίους Τόπους.

Υψηλόβαθµες κυβερνητικές πηγές υπογραµµίζουν ότι πλέον οι υγειονοµικές Αρχές θεωρούν την περιοχή της Πάτρας την πρώτη µεγάλη πηγή των πιο σοβαρών κρουσµάτων στη χώρα και για τον λόγο αυτό εστιάζουν στη λήψη µέτρων πρώτιστα στη συγκεκριµένη περιοχή. Ηδη, έπειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και στην 6η Υγειονοµική Περιφέρεια (ΥΠΕ), αποφασίστηκε ότι το Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο Πατρών θα αποτελέσει τον πρώτο δίαυλο υποδοχής και αντιµετώπισης του πρώτου κύµατος ασθενών, και όχι απλώς περιστατικών που θα χρειαστούν να νοσηλευθούν.

Ουσιαστικά, το Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο του Ρίου περνά πλέον σε µια διαφορετική φάση λειτουργίας και καθίσταται ουσιαστικά νοσοκοµείο περίθαλψης ασθενών µε κορονοϊό. Μάλιστα, σε µερικές µέρες θα λειτουργήσει και το τοπικό εργαστήριο ελέγχου, ώστε να µην αποστέλλονται τα δείγµατα στο Ινστιτούτο Παστέρ. Το νοσοκοµείο περιορίζει τη λειτουργία του χειρουργικού τοµέα και πλέον θα πραγµατοποιούνται µόνο οι απολύτως απαραίτητες επεµβάσεις. Ηδη µεταφέρθηκαν όλοι οι ασθενείς από την ΩΡΛ Κλινική και την Οφθαλµολογική Κλινική σε άλλους θαλάµους, ώστε οι δύο αυτοί χώροι να διατεθούν αποκλειστικά για τον κορονοϊό. Σύµφωνα µε τον έως τώρα σχεδιασµό, σε συνολικά 45 κλίνες θα νοσηλεύονται µόνο ασθενείς µε κορονοϊό.

Απομονωμένα

Το πλάνο περιλαµβάνει την ανάπτυξη µε διαδικασίες-εξπρές 10- 11 κρεβατιών ΜΕΘ, αποκλειστικά για ασθενείς µε κορονοϊό, καθώς θα πρέπει τα περιστατικά να είναι πλήρως αποµονωµένα από άλλους νοσηλευόµενους σε εντατικές. Ηδη έχουν γίνει οι απαραίτητες επαφές µε εταιρείες σε περίπτωση που χρειαστεί να προµηθεύσουν το υπουργείο Υγείας και τις αρµόδιες Αρχές µε ιατροτεχνολογικά συστήµατα για εντατικές. Αυτό πάντως φαίνεται πως είναι και το εγγενές πρόβληµα στα µεγάλα δηµόσια νοσοκοµεία της Αττικής: δεν έχουν αποµονωµένες κλίνες σε εντατικές. Στελέχη του Μεγάρου Μαξίµου φέρονται να έχουν ζητήσει να επιταχυνθεί η διαδικασία για την επιχειρησιακή ετοιµότητα, ειδικά σε περίπτωση που θα υπάρξουν περιστατικά τα οποία θα απαιτούν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Ο σχεδιασµός περιλαµβάνει αντίστοιχες ταχείες διαδικασίες και για αποµόνωση και άλλων κλινών σε ΜΕΘ σε µεγάλα νοσοκοµεία της Αθήνας.

Να σηµειωθεί ότι από την πρώτη στιγµή πολλοί εµπειρογνώµονες εισηγούνταν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στον διαχωρισµό των κλινών στις εντατικές, καθώς επιδηµιολογικά δεν µπορούν να συνυπάρχουν περιστατικά διαφόρων ασθενών µε αυτούς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Κοινοποίηση


Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.