Ο «Μάξιμος Σαράφης» εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα η ΕΛΑΣ επικοινώνησε με την επιτροπή της Βουλής και την ενημέρωσε ότι το πρόσωπο με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» εμφανίστηκε στη Γενική Αστυνομική Διευθυνση Αθηνών και δήλωσε πρόθυμος να καταθέσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ουσιαστικά εκτελέστηκε άμεσα το ένταλμα της βίαιης προσαγωγής του και αφού ενημερώθηκε η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, ορίστηκε η εξέτασή του να γίνει τη Δευτέρα το μεσημέρι.

Άγνωστο παραμένει αν θα καταθέσει αυτοπροσώπως ή με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά ή με τη χρήση τεχνικών μέσων.Πάντως νωρίτερα τη Δευτέρα σε έγγραφη απάντηση του εποπτεύοντα την Εισαγγελία Διαφθοράς, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής, η οποία κοινοποιείται και στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της ΕΛ.ΑΣ., αναφέρεται ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι εκείνοι που θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θέλουν να εξεταστούν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η οποία ερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Ο κ. Μπρακουμάτσος στα ερωτήματα που του έθεσε χθες μέσω αναφοράς η προανακριτική απαντά μόνο σε αυτό που αφορά τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων και την ερχόμενη Δευτέρα θα απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα.

Στο έγγραφό του ο εισαγγελικός λειτουργός ξεκαθαρίζει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζεται από : 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την υπ΄ αριθμ. 429/2018 υπουργική απόφαση.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει:

«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κ.λπ.) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Κοινοποίηση


Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.