Ρωσία: Παραιτήθηκε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ υπέβαλε την παραίτησή του και της κυβέρνησής του στον πρόεδρο της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με το πρακτορείο Tass.

Ανακοινώνοντας την παραίτησή του μετά την ετήσια ομιλία του Πούτιν ενώπιον των μελών του Κοινοβουλίου και των πολιτικών ελίτ της χώρας, ο Μεντβέντεφ είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε σ’ αυτήν μια σειρά από «θεμελιώδεις αλλαγές» στο ρωσικό σύνταγμα.

«Οι αλλαγές αυτές, όταν υιοθετηθούν και κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα γίνει μετά από διαβουλεύσεις, όπως είπε ο Πούτιν, θα σηματοδοτήσουν σημαντικές αλλαγές όχι μόνον σε μια σειρά άρθρων του Συντάγματος, αλλά και στην ισορροπία των εξουσιών εν συνόλω», είπε ο Μεντβέντεφ. Θα αφορούν στον εκτελεστικό, νομοθετικό και δικαστικό τομέα, πρόσθεσε. Και συνέχισε: «Είναι προφανές σ’ αυτό το πλαίσιο ότι εμείς, ως κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πρέπέι να παράσχουμε στον πρόεδρο της χώρας μας τη δυνατότητα να λάβει όλες τις αναγκαίες αποφάσεις γι’ αυτό. Και υπ’ αυτές τις συνθήκες πιστεύω ότι είναι σωστό να παραιτηθεί η κυβέρνηση με την παρούσα σύνθεσή της σύμφωνα με το Άρθρο 117 του Συντάγματος».

Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Μεντβέντεφ για την προσφορά του. «Δεν επιτεύχθηκαν τα πάντα, αλλά ποτέ δεν επιτυγχάνονται πλήρως τα πάντα», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι προσεχώς θα συναντηθεί με κάθε μέλος του υπουργικού συμβουλίου. Kαι κάλεσε τον Μεντβέντεφ να συνεχίσει το έργο του μαζί με το υπουργικό του συμβούλιο μέχρις ότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. Όταν γίνει αυτό ο Μεντβέντεφ αναμένεται να αναλάβει το πόστο του αντιπροέδρου του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, που του πρότεινε ο Πούτιν και το οποίο φέρεται να αποδέχθηκε. Σύμφωνα με το Interfax ο Μεντβέντεφ στο νέο του πόστο θα είναι υπεύθυνος για τους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας.

Κοινοποίηση


Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.