Γκέκο, ουακάντα και γυμνοβράγχια: 71 νέα είδη ανακάλυψαν οι επιστήμονες το 2019

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η αναζήτηση για το άγνωστο οδήγησε την επιστημονική κοινότητα σε συναρπαστικές νέες ανακαλύψεις φέτος. Οι ερευνητές της Ακαδημίας Επιστημών της Καλιφόρνια ανακάλυψαν συνολικά 71 νέα είδη ζώων και φυτών το 2019.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει λουλούδια, ψάρια, κοράλλια, αράχνες, θαλάσσιους γυμνοσάλιαγκες, μυρμήγκια και σαύρες, μεταξύ άλλων. Βρέθηκαν σε τρεις ωκεανούς και πέντε ηπείρους σε σπήλαια, δάση ή ακόμη και στα μεγαλύτερα βάθη του ωκεανού.

Ενδεικτικά παρατίθενται κάποια από αυτά.

Ενα ψάρι που ονομάζεται ουακάντα

Αν και το έθνος της Ουακάντα υπάρχει μόνο στο σύμπαν της Marvel Comics, οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν βρει μια υποβρύχια εκδοχή του. Σε μυστικούς υφάλους 80 μέτρα κάτω από την επιφάνεια, βρέθηκαν αυτοί οι «πολεμιστές» – με έντονο μωβ χρώμα – και είναι ψάρια.

Το μέχρι πρότινος άγνωστο είδος ζει σε σκοτεινούς κοραλλιογενείς υφάλους, που ονομάζονται «ύφαλοι της ζώνης του λυκόφωτος», στον Ινδικό Ωκεανό, στα ανοικτά της Τανζανίας.

Οι ερευνητές βρήκαν 16 άλλα νέα είδη ψαριών φέτος, συμπεριλαμβανομένου ενός ψαριού «καρδινάλιου» με «μάτια γάτας».

Απειλούμενες σαύρες και γκέκο

Το 2019, βρέθηκαν 15 πολύχρωμα γκέκο (μικρό ερπετό που μοιάζει με σαύρα), μια πορτοκαλί σαύρα, μια σαύρα αρμαντίλο και τρεις σκινκίδες (επίσης σαυροειδή ερπετά) – και τα περισσότεροι από αυτά είναι ουσιαστικά υπό εξαφάνιση.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλα αυτά ζουν σε πολύ μικρές γεωγραφικές περιοχές και οποιαδήποτε ανωμαλία, όπως η αποψίλωση των δασών, μπορεί να εκμηδενίσει τους αριθμούς τους.

Θαλάσσιοι γυμνοσάλιαγκες-έκπληξη

Οι γυμνοσάλιαγκες της θάλασσας, γνωστοί και ως γυμνοβράγχια, είναι ειδικοί στην μεταμφίεση. Ενα πρόσφατα ανακαλυφθέν είδος, ο αμφορέας Μαντρέλα, μοιάζει πράγματι με αυγά σαλιγκαριών που μπορούν να βρεθούν στο περιβάλλον τους.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης πέντε άλλους τύπους χρωματιστών θαλάσσιων γυμνοσάλιαγκων με περίεργες μεταμφιέσεις, μοναδικά χρώματα και μικρά μεγέθη σε σύγκριση με τους άλλους γνωστούς ομολόγους τους.

Αλλόκοτες αράχνες

Οι ερευνητές εντόπισαν πέντε νέες αράχνες αυτό το έτος, και μερικές από αυτές είναι πολύ περίεργες. Η μια ανήκει σε οικογένεια αραχνών που «λατρεύουν τα μυρμήγκια» που ζουν σε λόφους μυρμηγκιών – αν και ο λόγος για αυτό παραμένει άγνωστος ακόμη. Οι ερευνητές την βρήκαν στην έρημο Τσιουάουα στο Μεξικό.

Βρήκαν επίσης στην Κροατία νέους οργανισμούς που σχετίζονται με αράχνες, οι οποίοι ζουν σε σπηλιές και έχουν φτιαχτεί για να ζουν στο σκοτάδι.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.