«Υβ Σεν Λοράν: Οι τελευταίες κολεξιόν» – Στις αίθουσες μετά από 20 χρόνια διαμάχης (βίντεο)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Το 1998 ο επί χρόνια σύντροφος του Γάλλου σχεδιαστή μόδας Υβ Σεν Λοράν, Περ Μπερζέ, ζήτησε από τον σκηνοθέτη Ολιβιέ Μεϊρού, να κινηματογραφήσει την ζωή του ζευγαριού.

Ο νεαρός τότε Μεϊρού, πέρασε τρία ολόκληρα χρόνια κοντά τους, καταγράφοντας με τον φακό του την καθημερινότητα τους, αποκτώντας όπως ήταν αναμενόμενο την απόλυτη εμπιστοσύνη τους. Μόνο που όταν ο ΟΛιβιέ Μεϊρού ολοκλήρωσε τα γυρίσματα και κατάφερε να βρεί εταιρεία για την διανομή της ταινίας, ο Μπερζέ απαγόρευσε την προβολή της, παρά το γεγονός πως ο ίδιος δεν την είχε δει ποτέ.

Τελικά το 2015, δύο χρόνια πριν πεθάνει ο Πιερ Μπερζέ έδωσε τελικά την συγκατάθεση του για την προβολή της. Την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, έντεκα χρόνια μετά τον θάνατο του Υβ Σεν Λοράν η ταινία με τίτλο «Yves Saint-Laurent: The Last Collections» (Υβ Σεν Λοράν: Οι Τελευταίες Κολεξιόν), βγαίνει στους κινηματογράφους.

Ηταν μία σκληρή και άνιση μάχη που κράτησε πολλά χρόνια ανάμεσα στους δύο άντρες. «Ημουν ο αδύναμος και αυτός ο δυνατός», θα πει μετά από χρόνια ο σκηνοθέτης Ολιβιέ Μεϊρού για τον επιχειρηματία και νούμερο δύο στην αυτοκρατορία του οίκου μόδας Yves Saint Laurent, Πιέρ Μπερζέ.

«Οταν επικοινώνησα μαζί με τον Μπερζέ το 2005, προκειμένου να τον ενημερώσω για την διανομή, εκείνος δεν ήθελε να ακούσει κουβέντα γι′ αυτό. Ηταν εντελώς αντίθετος. Ο Μπερζέ ήταν μία πολύ ισχυρή προσωπικότητα στην Γαλλία και πολύς κόσμος τον φοβόταν. Απογοητεύτηκα, αλλά δεν ήθελα με τίποτα να έρθω σε αντιπαράθεση μαζί τους, προκειμένου να προβληθεί. Αυτή δεν ήταν η φιλοσοφία κάτω από την οποία γυρίστηκε η ταινία», δήλωσε ο Μεϊρού.

Στην ταινία αυτό που διαδραματίζεται ενώπιον του θεατή, είναι ποιος είχε τον έλεγχο των πραγμάτων, ποιος έκανε κουμάντο, ποιος είχε τον τελευταίο λόγο. Αν και έχει κανείς την εντύπωση πως ο Μπερζέ ήταν το αφεντικό στην ζωή του Γάλλου μόδιστρου, η πραγματικότητα είναι πως «Ο Μπερζέ ήταν πολύ εγωστής, με ένα πραγματικά μεγάλο εγώ. Μόνο που τα φαινόμενα απατούν καμιά φορά, καθώς ο ίδιος είχε αποδεχθεί πως για σαράντα χρόνια ερχόταν πίσω από τον Υβ Σεν Λοράντ. Και αυτό λέγεται αγάπη. Αυτό είναι υπέροχο», δήλωσε ο Μεϊρού, για τον μέχρι πρότινος «εχθρό» του, Πιερ Μπερζέ.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος θα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει στιγμές από τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής του Υβ Σεν Λοράντ, αν και κάποιοι ίσως δυσκολευτούν, καθώς όπως λέει ο σκηνοθέτης, «Υπάρχουν πλάνα που τον βλέπεις να υποφέρει».

Είκοσι χρόνια μετά τα γυρίσματα της ταινίας, ο Ολιβιέ Μεϊρού, αποτίει φόρο τιμής σε ένα από τα σπουδαιότερα ονόματα της παγκόσμιας μόδας, τον 20 αιώνα, πλάι σε αυτά των Κριστιάν Ντιόρ και Κοκό Σανέλ.

«Νόμιζα πως έκανα ένα σύγχρονο ντοκιμαντέρ. Μου πήρε καιρό να καταλάβω πως στην πραγματικότητα κινηματογράφησα την μαρτυρία μίας εποχής, που απλά δεν υπάρχει πια».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.