Με κάρτα η είσοδος στα ΑΕΙ – Πώς θα φυλάσσονται οι σχολές

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Φρένο στις καταλήψεις θέλει να βάλει το υπουργείο Παιδείας γι’ αυτό σκέφτεται διάφορες… εναλλακτικές μεθόδους φύλαξης των πανεπιστημίων.

Σ’ αυτή την «αναζήτηση», σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η κυβέρνηση έχει επανέλθει στη συζήτηση περί κάρτας εισόδου στα ΑΕΙ, κάτι που άλλωστε δηλώνουν ανοικτά τα στελέχη της.

Για να προχωρήσει αυτό το project πρέπει αυτή η πρωτοβουλία να παρθεί από τις διοικήσεις των ανώτατων ιδρυμάτων. Η σύνταξη πάντως του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση δεν έχει ολοκληρωθεί και, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα παρουσιαστεί μέχρι τέλος του χρόνου.

Το σενάριο της «κάρτας εισόδου»

Δεν είναι η πρώτη φορά που στο υπουργείο συζητούν για την «κάρτα εισόδου» στα ΑΕΙ, καθώς αποτελεί μια πρόταση που επανέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Τι γίνεται στις άλλες χώρες

Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και της υπόλοιπης υφηλίου, τα αντίστοιχα προβλήματα λύνονται με διάφορους τρόπους. Από ιδιωτικούς σεκιούριτι, πανεπιστημιακούς φύλακες, κλείσιμο των κτιρίων τα βράδια έως και  φοιτητικές κάρτες εισόδου ώστε να αποφεύγεται η είσοδος εξωπανεπιστημιακών.

Στη Σορβόννη της Γαλλίας, μετά τις 8 το βράδυ οι πόρτες του πανεπιστημιακού συγκροτήματος κλείνουν και η πρόσβαση δεν επιτρέπεται σε κανέναν. Την υπόλοιπη ημέρα η ζωή στο κάμπους του πανεπιστημίου ελέγχεται από υπαλλήλους ιδιωτικών σεκιούριτι, ενώ η πρόσβαση στα τμήματα και τις σχολές επιτρέπεται με την επίδειξη πανεπιστημιακής ταυτότητας και κάρτας.

Στη Αγγλία οι βιβλιοθήκες στα πανεπιστήμια λειτουργούν όλο το 24ωρο και η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει πρόσβαση σ’ αυτές με την επίδειξη της φοιτητικής κάρτας. Οι φοιτητές χρησιμοποιούν τις κάρτες τους, ενώ οι επισκέπτες δηλώνουν τα στοιχεία τους και παίρνουν μία προσωρινή ταυτότητα, με την οποία μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στους ακαδημαϊκούς χώρους.

Στην Ισπανία, οι πόρτες των Σχολών και του κάμπους κλείνουν 21.00 με 21.30. Οι φοιτητές μπαίνουν στα κτίρια των ΑΕΙ χωρίς κάρτες. Τον χώρο επιτηρούν ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι.

Στα γερμανικά πανεπιστήμια συνήθως τα κτίρια κλείνουν στις 20.00, αλλά όποιος έχει ακόμη δουλειά στον χώρο τους παίρνει άδεια από τους φύλακες για να μείνει περισσότερο.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.