Επίθεση Χαρίτση στη ΝΔ για αναποτελεσματικότητα στο προσφυγικό

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

«Πυρά» κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις επιλογές του αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Ο κ. Χαρίτσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» χαρακτήρισε ως «πολλαπλώς επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα» την επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη «να συσχετίσει το ζήτημα των προσφυγικών ροών με την τουρκική προκλητικότητα».

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Χαρίτσης, αναφέρθηκε στην επίμαχη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα για τις περιπολίες του Λιμενικού στο Αιγαίο κάνοντας λόγο για απαράδεκτη τοποθέτηση και τονίζοντας το εξής:

«Τα τελευταία 4,5 χρόνια το Λιμενικό Σώμα καταβάλλει απίστευτες προσπάθειες για διασώσεις προσφύγων.[…]Αντί να αναλάβει τις ευθύνες της, η ΝΔ επέλεξε να υπεκφύγει, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ».

Χαρίτσης: Αναποτελεσματική η κυβέρνηση στη διαχείριση του προσφυγικού

«Οι χειρισμοί της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν τόσο την αναποτελεσματικότητά της στη διαχείριση του προσφυγικού, όσο και τον ιδεοληπτικό προσανατολισμό της σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε αμέσως μετά ο Αλέξης Χαρίτσης, που καταλογίζει στη ΝΔ «πρωτοφανή αδράνεια» και «επικοινωνιακή διαχείριση» του μείζονος αυτού ζητήματος, με στόχο «να αντιμετωπίσει τις εσωκομματικές της αντιφάσεις και να μεθοδεύσει την αυστηροποίηση του πλαισίου».

Κατά τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αποκορύφωμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη συνιστά «το ψηφισθέν νομοσχέδιο για το προσφυγικό, το οποίο με το πρόσχημα της κωδικοποίησης της νομοθεσίας, στοχεύει στην αποτροπή και καταστολή των αιτούντων άσυλο, ενώ έχει προκαλέσει δριμύτατες αποδοκιμασίες από διεθνείς οργανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα και καταστρατηγεί συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα».

«Στάση κομπάρσου κρατά ο Μητσοτάκης στο θέμα της Β. Μακεδονίας»
Ο Αλέξης Χαρίτσης στη συνέχεια εστίασε στο ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας και της ενταξιακής πορεία των βαλκανικών χωρών, επισημαίνοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει τη στάση του κομπάρσου, έχει εγκλωβιστεί στις συμπληγάδες της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος του, κι αυτό τον οδηγεί στο κρυφτό». Ο κ. Χαρίτσης κάλεσε Πρωθυπουργό «έστω και τώρα, να πάρει πρωτοβουλίες» και προσέθεσε:

«Η συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζει το πάγιο ελληνικό αίτημα για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και αναγνωρίζει την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας. Στο έδαφος αυτό, και γνωρίζοντας ότι η όποια αναταραχή μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση, το εθνικό μας συμφέρον υπαγορεύει την πρόοδο των ενταξιακών διαδικασιών».

H Novartis και η… πασοκοποίηση
Στο θέμα των εξελίξεων στην προανακριτική για τη Novartis ο Αλ. Χαρίτσης έκανε λόγο για «αποπροσανατολισμό» δια «της διαρκούς προσπάθειας της NΔ και του ΚΙΝΑΛ να υποβαθμίσουν το σκάνδαλο της υπερτιμολόγησης φαρμάκων και τις κατηγορίες περί χρηματισμού πολιτικών προσώπων».

Απαντώντας στα περί «πασοκοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χαρίτσης ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν ανησυχεί, αφού «ο κόσμος που εντάσσεται στον ΣΥΡΙΖΑ έχει επίγνωση του κινδύνου αυτού, αποστρέφεται μια τέτοια εξέλιξη, και έχει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες απόψεις για το πώς μπορεί να αποτραπεί», καλώντας, πάντως, τη σοσιαλδημοκρατία «να εγκαταλείψει τις νεοφιλελεύθερες επιλογές της των προηγούμενων δεκαετιών».

Τέλος, για την καμπάνια διεύρυνσης με σύνθημα «πάρε τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια σου», ο Αλ. Χαρίτσης υπογραμμίζει: «Θέλουμε ένα κόμμα που θα λειτουργεί ως πεδίο συνάντησης και αλληλεπίδρασης των κοινωνικών δυνάμεων που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ και πολιτικής σύνθεσης όλων των απόψεων που αντιτίθενται στον νεοφιλελευθερισμό και επιδιώκουν προοδευτικές και ριζοσπαστικές τομές στην οικονομία και την κοινωνία».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.