Αστρονόμοι κατέγραψαν το πιο δυνατό φως που έχει δει ποτέ η ανθρωπότητα (βίντεο)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μετά από σχεδόν 50 χρόνια αναμονής, οι επιστήμονες κατάφεραν τελικά να γίνουν μάρτυρες μιας έκρηξης ακτίνων γάμμα, κατά τη διάρκεια της οποίας καταγράφηκε το πιο δυνατό φως που έχει δει ποτέ η ανθρωπότητα.

Η σύντομη αλλά εξαιρετικά ισχυρή έκρηξη ακτίνων γάμμα (GRB) πραγματοποιήθηκε περίπου επτά δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά και εξέπεμψε περισσότερη ενέργεια σε λίγα δευτερόλεπτα από ό,τι ο ήλιος μας θα ξόδευε σε 10 δισεκατομμύρια χρόνια, καθώς ένα πεθαμένο αστέρι κόπηκε στα δύο σε μια σουπερνόβα στις 14 Ιανουαρίου 2019.

Η έκρηξη, που ονομάστηκε GRB 190114C, ανιχνεύτηκε από το παρατηρητήριο Neil Gehrels Swift και το διαστημικό τηλεσκόπιο Fermi Gamma. Μέσα σε μόλις 22 δευτερόλεπτα, οι συντεταγμένες μεταδόθηκαν σε αστρονόμους σε όλο τον κόσμο.

«Είναι ένα τρισεκατομμύριο φορές πιο ενεργητικό από το ορατό φως και η  φωτεινότερη γνωστή πηγή φωτονίων στο σύμπαν», δήλωσε η Δρ Τζέμμα Αντερσον, εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο GRB παρατηρείται απευθείας από τότε που τα φαινόμενα ανακαλύφθηκαν πριν από 46 χρόνια.

«Αναζητούσαμε [ένα τέτοιο γεγονός με σωματίδια υψηλής ενέργειας] για περισσότερο από 20 χρόνια», δήλωσε ο Ραζμίκ Μιρζογιάν, έτερος συγγραφέας της μελέτης, προσθέτοντας ότι «δεν ήταν απλά θέμα τύχης αλλά επιμονής».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.