Ύψωμα 731: Όταν υποχωρούσαν τα βουνά οι Έλληνες έμεναν ακλόνητοι!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Του Αλέξανδρου Καλλέργη

Τις Θερμοπύλες τις γνωρίζουν όλοι. Όχι μόνο οι Έλληνες αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι του πλανήτη γνωρίζουν τη μοναδική ιστορία ηρωισμού του Λεωνίδα και των ελάχιστων πολεμιστών του που σταμάτησαν τις ορδές του Ξέρξη. Μοναδική γράψαμε; Εκ παραδρομής. Όσον αφορά στον μικρό αυτό λαό στο νότιο άκρο της Βαλκανικής, η μοναδικότητα παύει να ισχύει, διότι… επαναλαμβάνεται. Οι σύγχρονες Θερμοπύλες είναι το ύψωμα 731. Εκεί όπου το Μάρτιο του 1941 ένας μικρός αριθμός ηρώων απέτρεψε την πανίσχυρη πολεμική μηχανή των Ιταλών. Εκεί όπου μέσα στην κόλαση μιας επίθεσης που άλλαξε ακόμα και τη μορφολογία του βουνού (μειώνοντας το ύψος του κατά πέντε μέτρα!), οι Έλληνες μαχητές δεν έκαναν πίσω σπιθαμή, αναγκάζοντας τον ίδιο τον Μουσολίνι να πει με δέος ότι οι στρατιές του αντιμετώπισαν όχι στρατιώτες αλλά αρχαίους Έλληνες θεούς!

Το όνομα «ύψωμα 731» ίσως δεν λέει πολλά στους σύγχρονους Έλληνες. Είναι συνδεδεμένο ωστόσο με μια από τις πιο φονικές αν όχι την πλέον φονική μάχη του Αλβανικού μετώπου του 1940. «Επί των κατεχομένων θέσεων θα αμυνθώμεν μέχρι εσχάτων. Προμηνύεται λυσσώδης επίθεσις του εχθρού, η οποία οπωσδήποτε θα αποκρουσθή και θα συντριβή. Τότε μόνον θα διέλθη ο εχθρός εκ της τοποθεσίας μας, όταν αποθάνωμεν άπαντες επί των θέσεών μας. Ουδείς θα κινηθή προς τα οπίσω. Πάντες θα αποθάνωσι επί των θέσεών των». Αυτή τη διαταγή δίνει στους άνδρες του, ο ηρωικός ταγματάρχης Δημήτριος Κασλάς. Είναι 9 Μαρτίου 1941,στο ύψωμα 731, του βουνού Τρεμπεσίνα, στην περιφέρεια του Τεπελενίου, όταν παρουσία του Μπενίτο Μουσολίνι η εαρινή επίθεση των Ιταλών βρίσκεται σε εξέλιξη από την προηγούμενη ημέρα. Το ύψωμα 731 το υπερασπίζει το 2ο Τάγμα του 5ου Συντάγματος Τρικάλων, με διοικητή τον Δημήτριο Κασλά.

Οι υπερτριπλάσιες σε δύναμη ανδρών ιταλικές δυνάμεις, ενισχυμένες με 400 βομβαρδιστικά αεροπλάνα και με τεράστιο αριθμό κανονιών, έπρεπε να καταλάβουν το ύψωμα και έτσι να τους ανοίξει ο δρόμος για τα Ιωάννινα. Την επίθεση επέβλεπε προσωπικά ο ίδιος ο Μουσολίνι που είχε μεταβεί στο αρχηγείο των Ιταλικών δυνάμεων. Ήταν τόσα πολλά τα πυρά των Ιταλών στις 20 επιθέσεις εναντίον των ελληνικών δυνάμεων, που το ύψωμα μετά τις μάχες, μειώθηκε κατά 5 μέτρα και σήμερα αναφέρεται στους χάρτες σαν ύψωμα 726 και όχι 731, καθώς το υψόμετρο καθορίζει την ονομασία τους. Ένας τιτάνιος αγώνας διεξήχθη. Στο ύψωμα 731, καθώς και στα γειτονικά υψώματα, πολέμησαν οι άνδρες του 5ου Συντάγματος της I Μεραρχίας πού κατάγονταν κυρίως από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Απολογισμός της μάχης για τους Ιταλούς 1.000 νεκροί και 3.000 τραυματίες και για τους Έλληνες 145 νεκροί και 400 τραυματίες. Εκείνη τη στιγμή ο Μπενίτο Μουσολίνι αποχωρούσε για τη Ρώμη ταπεινωμένος.

Σε λίγες εβδομάδες θα χρειαζόταν ο σύμμαχός του, ο Χίτλερ, να επέμβει για να τον σώσει από την ολική καταστροφή. Ήταν η φονικότερη μάχη του Αλβανικού μετώπου όπου ο συνολικός αριθμός των νεκρών Ιταλών έφτασε τους 12.000 ενώ αντίστοιχα 1.200 Έλληνες, έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στο ελληνοϊταλικό μέτωπο μέχρι το πρωί της 22ας Μαρτίου 1941. Η σύγχρονη Ελληνική εποποιία θύμισε για μία ακόμη φορά σε όλο τον κόσμο πως ακόμα και όταν τα βουνά υποχωρούν και κατακρημνίζονται, οι Έλληνες στέκουν ακλόνητοι στη θέση τους!

Κοινοποίηση


Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.