Πιο γρήγορα θα εκδίδονται οι συντάξεις από αρχές Νοεμβρίου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Με ειδική διάταξη που ψηφίζεται την Πέμπτη στην Βουλή μειώνεται ο χρόνος απονομής των συντάξεων κατά δύο μήνες. Ειδικότερα δίνεται το δικαίωμα έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων στους διευθυντές των περιφερειακών υπηρεσιών και οργανικών δομών των πρώην φορέων που έχουν απορροφηθεί στον ΕΦΚΑ.

Μέχρι σήμερα για την έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης, απαιτείτο η τελική υπογραφή από την Κεντρική Υπηρεσία του ΕΦΚΑ όμως με την νέα διάταξη από τις αρχές Νοεμβρίου θα μπορούν να υπογράφουν τις αποφάσεις συνταξιοδότησης οι Διευθυντές των περιφερειακών υπηρεσιών χωρίς να στέλνουν τα έγγραφα στην κεντρική διοίκηση προς υπογραφή καθυστερώντας την απονομή της σύνταξης.

Αναλυτικότερα στην σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» αναφέρεται ότι λόγω της παρατηρούμενης καθυστέρησης απονομής των συντάξεων οι Διευθυντές των περιφερειακών υπηρεσιών και οργανικών δομών των πρώην φορέων που έχουν απορροφηθεί στον ΕΦΚΑ έχουν την αρμοδιότητα απονομής των συντάξεων.

Η εφαρμογή της διάταξης αυτής θα επιφέρει μείωση του χρόνου απονομής κατά δύο μήνες ενώ στην συνέχεια θα ακολουθήσουν η περαιτέρω ενίσχυση των τμημάτων απονομής της σύνταξης με νέους υπαλλήλους και η προώθηση νομοθετικής πρωτοβουλίας για το μεγάλο ψηφιακό άλμα του υπουργείου Εργασίας, το σύστημα «ΑΤΛΑΣ-ψηφιακή σύνταξη», με το οποίο, από τον Ιούνιο του 2020, οι νέες συντάξεις θα εκδίδονται ψηφιακά και άμεσα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.058.748 εκκρεμείς συντάξεις-υποθέσεις και λοιπές εκκρεμότητες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) προς τους συνταξιούχους-ασφαλισμένους.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.