Πατρών – Πύργου και υπογειοποίηση τρένου στο Δημοτικό Συμβούλιο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η χάραξη της νέας εθνικής οδού Πατρών – Πύργου και η υπογειοποίηση του τρένου από Ρίο μέχρι Πάτρα, απασχολούν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Και στα δύο σημαντικά θέματα, εισηγητής είναι ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.

Η δημοτική Αρχή θα θέσει προς διεκδίκηση την οικονομική συμβολή του Δήμου «στον δικαστικό αγώνα, εάν χρειαστεί, για αποτροπή της λύσης που προωθείται» και τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μετώπου με το Δήμο Δυτικής Αχαΐας, τους φορείς της περιοχής και τους Δήμους της Ηλείας για «να προχωρήσει η κατασκευή του έργου με τρόπο που διασφαλίζει τα συμφέροντα όλων».

Κατά συνέπεια, η δημοτική αρχή αναμένεται να ζητήσει από το Σώμα να επαναβεβαιώσει την προηγούμενη θέση του και να ζητήσει και από τη νέα κυβέρνηση «να κάνει αποδεκτό το αίτημα της νότιας χάραξης , να αναζητηθούν οι προμελέτες που έχουν συνταχθεί στο υπουργείο, να επικαιροποιηθούν και να γίνει οριστική μελέτη». Επίσης, θα ζητήσει να στηρίξουν το αίτημα για να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία των απαλλοτριώσεων.

Για το ζήτημα του τρένου, η δημοτική Αρχή ζητά να τηρηθεί η δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης για πλήρη υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής. Μάλιστα, απορρίπτει το επιχείρημα σύμφωνα με το οποίο η υπογειοποίηση αυξάνει υπερβολικά το κόστος του έργου καθώς απαιτούνται επιπλέον 130 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο για ένα τέτοιο έργο, μπορεί να βρεθεί, σύμφωνα με τον Δήμο Πατρέων.

Αν τελικά η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει στην κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής από το Ρίο μέχρι το νέο λιμάνι της Πάτρας χωρίς υπογειοποίηση, τότε όπως αναφέρουν στελέχη της δημοτικής Αρχής δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ούτε ένα μέτρο έργου, καθώς ο Δήμος Πατρέων και οι κάτοικοι της περιοχής δεν θα το επιτρέψουν.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, έχει χαρακτηρίσει το έργο της υπογειοποίησης ως «Φαραωνικό» και εμφανίστηκε αρκετά επιφυλακτικός σε σχέση με την ωρίμανση που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα για το συγκεκριμένο έργο.

Ο κ. Καραμανλής ανέφερε, επίσης, ότι δεν υπάρχουν μελέτες για να μας πουν πόσο θα στοιχίσει 5,5 χιλιόμετρα υπογειοποίηση στην Πάτρα.

Όσον αφορά την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου της Πατρών – Πύργου ο κ. Καραμανλής έχει «παγώσει» το έργο, καθώς όπως έχει πει: «Την Πατρών-Πύργου την παραλάβαμε σπασμένη σε 8 εργολαβίες, εκ των οποίων οι 3 ανατέθηκαν σε συγκεκριμένο εργολάβο, µε συγκεκριμένα προβλήματα, που έμπλεξε ολόκληρο το έργο σε ατελείωτες περιπέτειες.

Εξετάζουμε, λοιπόν, όλες τις εργολαβίες. Και όλες τις πιθανές λύσεις. Μία προς µία. Και βέβαια δεν πρόκειται να επιλέξουμε λύση για την οποία να µην έχουμε συνεννοηθεί µε την Ευρώπη».

Παρακολουθείστε απ’ ευθείας τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εδώ

Κοινοποίηση


Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.