Νόμπελ Οικονομίας στην προσπάθεια για την εξάλειψη της φτώχειας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στους οικονομολόγους Αμπχιτζίτ Μπανερτζί, Εστερ Ντάφλο και Μάικλ Κρέμερ απονεμήθηκε το βραβείο νόμπελ Οικονομίας του 2019, για την «πειραματική προσέγγισή τους στην καταπολέμηση της φτώχειας».

Ως άμεσο αποτέλεσμα της έρευνάς τους, περισσότερα από 5 εκατ. παιδιά στην Ινδία εντάχθηκαν σε προγράμματα εκπαίδευσης. Ενα δεύτερο επίτευγμα ήταν οι μεγάλες επιδοτήσεις που εξασφαλίστηκαν για την προληπτική υγειονομική περίθαλψη σε πολλές χώρες.

Ο Αμπχιτζίτ Μπανερτζί, γεννήθηκε το 1961 στη Βομβάη της Ινδίας. Είναι κάτοχος διδακτορικού από το Χάρβαρντ και Καθηγητής Οικονομικών στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Η Εστερ Ντάφλο, 47 ετών, γεννήθηκε στο Παρίσι και το 1999 έλαβε το διδακτορικό της από Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Είναι καθηγήτρια καταπολέμησης της φτώχειας και οικονομικής ανάπτυξης.

Ο Μάικλ Κρέμερ, γεννημένος το 1964, είναι επίσης κάτοχος διδακτορικού από το Χάρβαρντ και καθηγητής ανάπτυξης των κοινωνιών.

«Οι φετινοί βραβευθέντες εισήγαγαν μια νέα προσέγγιση προκειμένου να δοθούν αξιόπιστες απαντήσεις για τους καλύτερους τρόπους για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας», ανέφερε η ακαδημία σε ανακοίνωση.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 9 εκατ. σουηδικών κορωνών (περίπου 900.000 δολαρίων).

Η Ντάφλο, γεννημμένη το 1972, γίνεται μόλις η δεύτερη γυναίκα και το νεαρότερο άτομο που αποσπά το βραβείο Οικονομικών Επιστημών.

«Δείχνοντας ότι είναι δυνατό για μια γυναίκα να πετύχει και να αναγνωριστεί για την επιτυχία της, ελπίζω ότι θα εμπνεύσει πολλές άλλες γυναίκες να συνεχίσουν να εργάζονται και πολλοί άλλοι άντρες να τους δίνουν τον σεβασμό που τους αξίζει» δήλωσε η ίδια.

Οπως αναφέρεται στο επίσημο δελτίο τύπου με την ανακοίνωση των νικητών «παρά τις πρόσφατες δραματικές βελτιώσεις, ένα από τα πιο επείγοντα ζητήματα της ανθρωπότητας είναι η μείωση της παγκόσμιας φτώχειας, σε όλες τις μορφές της. Περισσότεροι από 700 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν με εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα. Κάθε χρόνο, περίπου πέντε εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών εξακολουθούν να πεθαίνουν από ασθένειες που συχνά θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή να θεραπευτούν με ανέξοδες θεραπείες. Τα μισά παιδιά του κόσμου εξακολουθούν να εγκαταλείπουν το σχολείο χωρίς βασικές δεξιότητες γλώσσας και αριθμητικής.

Οι φετινοί βραβευθέντες έχουν εισαγάγει μια νέα προσέγγιση για την απόκτηση αξιόπιστων απαντήσεων σχετικά με τους καλύτερους τρόπους για την καταπολέμηση της παγκόσμιας φτώχειας. Εν συντομία, περιλαμβάνει τη διάσπαση αυτού του θέματος σε μικρότερες και πιο εύχρηστες ερωτήσεις – για παράδειγμα, τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων ή την υγεία των παιδιών. Εχουν δείξει ότι αυτές οι μικρότερες και ακριβέστερες ερωτήσεις συχνά απαντώνται καλύτερα μέσω προσεκτικά σχεδιασμένων πειραμάτων μεταξύ των ανθρώπων που πλήττονται περισσότερο.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ο Μάικλ Κρέμερ και οι συνάδελφοί του κατέδειξαν πόσο ισχυρή είναι αυτή η προσέγγιση, χρησιμοποιώντας πειράματα για να δοκιμάσουν μια σειρά παρεμβάσεων που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα στα σχολεία της δυτικής Κένυας.

Οι Μπαντζερί και Ντάφλο, συχνά με τον Κρέμερ, πραγματοποίησαν παρόμοιες μελέτες σε άλλα θέματα και σε άλλες χώρες. Οι πειραματικές ερευνητικές τους μέθοδοι κυριαρχούν εξ ολοκλήρου στην οικονομία της ανάπτυξης»

Κοινοποίηση


Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.