Το μεγάλο ΟΧΙ μετατροπής των νησιών του Αιγαίου σε «χωματερές» ανθρώπινων ψυχών!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

του Ελευθερίας Φτακλάκη

Διεθνολόγου

Ανήμερα του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, εορτασμού του βροντερού ΟΧΙ των Ελλήνων, καταθέτω λίγες σκέψεις για τη σύγχρονη μάστιγα των νησιών μας, των ελληνικών νησιών, των συνόρων της ΕΕ προς Ανατολάς που είναι το μεταναστευτικό- προσφυγικό.

Οι εικόνες που αντικρίζουμε, είναι εικόνες ντροπής , απαξίωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας καθώς οι συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων (ανεξαρτήτου προελεύσεως ) είναι τουλάχιστον απάνθρωπες!!

Δεν θα αναφερθώ στη Μόρια καθώς χύθηκε πολύ μελάνι και διακινήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες εικόνες , στη Σάμο , στη Χίο ,στην Κω και στη Λέρο! Το πρόβλημα αυτών των νησιών έχει αναδειχθεί και αναμένονται λύσεις!

Θα σταθώ στα μικρά νησιά των Δωδεκανήσων, στα νησιά 2ης ή 3ης ταχύτητας όπως συνηθίζεται να αποκαλούνται, που έχουν λίγους κατοίκους, μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό και πολλαπλά αναπτυξιακά προβλήματα. Ειδικότερα, θα αναφερθώ στα πολύτιμα μαργαριτάρια μας, το Καστελλόριζο και τηΣύμη που αντιμετωπίζουν συνεχώς προβλήματα με «αφίξεις» παράτυπων μεταναστών και προσφύγων και δυστυχώς η τοπική κοινωνία όσο αλληλέγγυα κι αν είναι- που αποδεδειγμένα είναι- δεν μπορεί να βλέπει το νησί της να μεταμορφώνεται σε μια «χωματερή» ανθρώπινων ψυχών! Το λέω μετά γνώσης καθώς εχω δει τις εικόνες: μωρομάνες να κοιμούνται με τα παιδιά τους στο χώμα, να πλένονται και βάζουν μπουγάδα, είτε στη θάλασσα, είτε σε βρύσες εξωτερικών χώρων, να αφοδεύουν μέσα στα στενά σοκάκια των οικισμών, να περιδιαβαίνουν ελεύθερα μέσα στον κόσμο… Και το σημαντικότερο, ουδείς να γνωρίζει πραγματικά ποιοί είναι αυτοί οι άνθρωποι, δηλ αν είναι αυτό που δηλώνουν ή όχι καθώς ως δια μαγείας ενώ η πλειοψηφία κατέχει κινητά, χρήματα και άλλα τιμαλφή, δεν έχει ταυτότητα! Περίεργο; Μάλλον ξεκάθαρο ως προς το γιατί δεν έχουν: για να δηλώσουν ότι θέλουν και όχι ότι είναι…

Από την άλλη έχουμε μια τοπική κοινωνία με φιλότιμο, με ανθρωπιά και αλληλεγγύη που βοηθά στον βαθμό που μπορεί αυτούς τους ανθρώπους, να βιώνει καθημερινά αυτές τις εικόνες ντροπής ανήμπορη και φοβισμένη και να διερωτάται γιατί η Πολιτεία να μην δίνει άμεσα λύση στην μετακίνηση αυτών των ανθρώπων σε προκαθορισμένους χώρους υποδοχής και μετεγκατάστασης!

Αυτές τις μέρες στο πλαίσιο της επίσκεψης μου στο Καστελλόριζο, το νησί που πρέπει να έχουμε κορωνίδα εμείς οι Έλληνες αλλά και το σύνολο των Ευρωπαίων, αντιμετώπισα αυτό το φαινόμενο… Γύρω στους 60 παράτυπους μετανάστες να διαβιούν στο νησί μέσα στις συνθήκες που περιέγραψα, και το αστυνομικό τμήμα Μεγίστης να καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες αφενός για την καλύτερη διαβίωση αυτών των ανθρώπων και αφετέρου για την όσο το δυνατόν ταχύτερη μετακίνησης τους από το νησί! Να θυμίσω πως το 2015, το νησί έφθασε να «φιλοξενεί» γύρω στους 800…

Μιλώντας με αρμόδιους του αστυνομικού τμήματος Μεγίστης, όπου ομολογουμένως αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με σοβαρότητα, υπευθυνότητα αλλά και ανθρωπιά, συνειδητοποίησα για πολλοστή φορά πως η μεγάλη διάρκειας παραμονή αυτών των ανθρώπων στα νησιά μας, οφείλεται στο πολύπλοκο και γραφειοκρατικό σύστημα του μεταναστευτικού/προσφυγικού!

Χρονοβόρες διαδικασίες ταυτοποίησης – επί της ουσίας καταγραφής και αναμονής από τα αρμόδιες υπηρεσίες, όπου μέχρι πρότινος την ευθύνη είχαν οι αστυνομικές διευθύνσεις των αντίστοιχων γεωγραφικών ενοτήτων, δηλ για τα νησιά μας η αστυνομική διεύθυνση Δωδεκανήσου! Πρόσφατα, η κυβέρνηση ανέθεσε την αρμοδιότητα στο υπουργείο άμυνας, αναδεικνύοντας το θέμα ως πρόβλημα πλέον αμυντικής υπόθεσης και όχι δημόσιας τάξης!

Εν τω μεταξύ τα μικρά νησιά μας, με τους περιορισμένους κατοίκους που μοχθούν καθημερινά, πρέπει να υπομένουν τις εικόνες ντροπής , της ανθρώπινης δυστυχίας, να ζουν με την αγωνία της ‘ποιότητας ’ αυτών των ανθρώπων και της υγειινής τους αλλά και να μετρούν τις επιπτώσεις στον τουρισμό καθώς ζουν από αυτόν!

Μετά από 5 χρόνια ταλαιπωρίας και ανασφάλειας των νησιωτών, γιατί ας μην γελιόμαστε το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου, η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα!

Αφενός, οφείλει να διεθνοποιήσει το ζήτημα καθιστώντας την Ευρώπη συναρμόδια στη διαχείριση του! Κάθε κράτος μέλος οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες τους στο θέμα αυτό! Αν η ΕΕ δεν δείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, τότε όντως η Ένωση έχει σοβαρά προβλήματα ως προς τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης!

Ειδικότερα η Ένωση θα πρέπει:

1ο) Να επανεξετάσει άμεσα τη Συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας και να προβεί σε ριζικές αλλαγές ως προς την χρηματοδότηση αλλά και την εφαρμογή της! Άλλωστε, πέραν από την ανεπαρκή τήρηση της Συμφωνίας από την Τουρκία, υπάρχουν και αποφάσεις- κώλαφοι του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη διασπάθιση του κοινοτικού χρήματος!! Δηλ. χρήματα των ευρωπαίων πολιτών!!!

2ο) Να συνάψει διμερείς συνεργασίες και με τις χώρες προέλευσης ( Συρία, Αφγανιστάν, Ιράν, Πακιστάν, Ινδία, χώρες της Αφρικής, κλπ) για την άμεση συνεργασία ως προς την ταυτοποίηση των προσώπων! Αυτό σημαίνει πως η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει αυτές τις χώρες ως προς τον εκσυγχρονισμό των κρατικών δομών τους , προκειμένου να μπορούν να πιστοποιήσουν την ταυτότητα του κάθε παράτυπου μετανάστη! Σαφώς αποτελεί προτεραιότητα η άμεση συνεργασία με τη Συρία καθώς οι περισσότεροι που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μας, δηλώνουν Σύριοι για να χαρακτηριστούν πρόσφυγες… Όμως είναι;

3ο) Να ενισχύσει τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας με συστηματικές περιπολείες από την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, προκειμένου να μην μπορούν να εισέρχονται καθημερινά ανενόχλητοι στα νησιά μας οι λαθρέμποροι, διακινητές ανθρώπινων ψυχών!

Ως προς την Ελλάδα, η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης αφορά στην άμεση μετακίνηση όσων μπαίνουν παράνομα στα νησιά μας και κυρίως στα μικρά νησιά!! Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να μένουν πάνω από ΜΙΑ (1) μέρα σε αυτά τα νησιά! Είναι το ελάχιστο που μπορεί να πράξει; Και υπάρχει τρόπος που προϋποθέτει:

Α) Την ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό των αρμόδιων δομών ( λιμεναρχείο, αστυνομία, μονάδα πρωτοβάθμιας περίθαλψης) προκειμένου να διεκπαιρεώνεται ταχύτητα η απαιτούμενη γραφειοκρατική διαδικασία.

Β) Την απλούστευση των διαδικασιών γιατί χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Γ) Καμία ανοχή στους διακινητές και εφαρμογή της νομοθεσίας. Να τιμωρούνται παραδειγματικά. Υπάρχουν κι άλλα πολλά που μπορούν να γραφτούν σε επίπεδο προτάσεων, όμως το διακύβευμα είναι ΕΝΑ (1): Τα νησιά του Αιγαίου πρέπει να θωρακιστούν άμεσα και να μην βιώνουν άλλο ένα πρόβλημα, όπως είναι το προσφυγικό /μεταναστευτικό!! Οι αντοχές των νησιωτών μας έχουν λιγοστέψει.

Για αυτό λέμε: -Όχι στη δημιουργία Κέντρων Ταυτοποίησης και Υποδοχής στα μικρά νησιά! -Όχι στην πολύμερη ίσως και πολύμηνη παραμονή των παράτυπων προσφύγων/ μεταναστών σε αυτά τα νησιά. -Όχι στην ανοχή και στην απουσία καταδίκης της Τουρκίας για την προκλητική παραβίαση της Συμφωνίας ΕΕΤουρκίας. -Όχι στην μετατροπή των νησιών μας σε ανθρώπινες «χωματερές» -Οχι στην απουσία αποτελεσματικών πολιτικών από την κυβέρνηση! Τα νησιά μας πρέπει να θωρακιστούν καθώς φυλάνε ‘Θερμοπύλες’!

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.