ΗΠΑ: Θανατοποινίτης ζητάει να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα εκτελεστεί

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο Τσάρλς Ράσελ Ράιν, θανατοποινίτης από την Νότια Ντακότα, κατέθεσε, μόλις δύο εβδομάδες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία εκτέλεσης του, αίτηση, με την οποία ζητάει από τις αρχές της πολιτείας, να χρησιμοποιήσει την θανατηφόρο ένεση της επιλογής του.

Πρόκειται για μία ουσία η οποία είναι ταχείας δράσης ενώ παράλληλα προκαλεί παράλυση, το οποίο χρησιμοποιούσε η πολιτεία της Νότιας Ντακότα, το 1993, όταν και καταδικάστηκε σε θάνατο, ο Ράιν.

Ομως οι αρχές, έχουν ενημερώσει πως, πρόθεση τους είναι η χρήση της πεντοβαρβιτάλης, ένα ισχυρό αναισθητικό που χρησιμοποιείται για την ευθανασία των ζώων από τους κτηνιάτρους. Οπως δηλώνουν οι πολέμιοι της θανατικής ποινής, η χορήγηση του συγκεκριμένου σκευάσματος, ισοδυναμεί με σκληρή τιμωρία.

Οπως κατέθεσαν οι δικηγόροι του Ράινς στην ένσταση τους, η χρήση της πεντοβαρβιτάλης, παραβιάζει την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία, καθώς και το δικαίωμα στην επιλογή του τρόπου με τον οποίο θα γίνει η εκτέλεση του.

Ο Ρόμπερτ Ντάνχαμ, εκτελεστικός διευθυντής, του Κέντρου Πληροφοριών για την Θανατική Ποινή, μιλώντας στην εφημερίδα Inependent, έκανε την παρακάτω δήλωση.

«Το ζήτημα είναι αν η πολιτεία πρέπει να ακολουθήσει τους νόμους της, όταν πρόκειται να εκτελέσει την θανατική ποινή και η προφανής απάντηση είναι, ναι, καθώς μιλάμε για μία διαδικασία που αφορά την τελική άσκηση της κρατικής εξουσίας».

Η πεντοβαρβιτάλη έχει εγκριθεί για χρήση σε εκτελέσεις σε πολλές αμερικάνικες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του Τέξας και του Μισσούρι, καθώς και σε εκτελέσεις που διεξήγαγε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Πέρα από την κριτική που έχει ασκηθεί πάνω στο συγκεκριμένο φάρμακο, σχετικά με τον πόνο που προκαλεί σε αυτούς που εκτελούνται, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα γύρω από την προέλευση του.

Θα πρέπει να επισημανθεί, πως στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν υπάρχουν κατασκευάστριες εταιρείες οι οποίες να έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), για την παρασκευή της πεντοβαρβιτάλης.

Παρά το γεγονός πως τόσο ο Ράινς, όσο και οι δικηγόροι του ζήτησαν από την πολιτεία της Νότιας Ντακότα να τους προσκομίσουν στοιχεία και πληροφορίες για την προέλευση του φαρμάκου που θα χρησιμοποιηθεί στην εκτέλεση, οι αρχές αρνούνται να τους παράσχουν τέτοιου είδους πληροφορία, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε με ανακοίνωση του και ο γενικός εισαγγελέας της Νότιας Ντακότα, Πολ Σγουέντλαντ.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.