Τελικά υπάρχει εθισμός στο σεξ και για όλα φταίει μια ορμόνη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Υπάρχει εθισμός στο σεξ; Όπως φαίνεται σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Karolinska στη Σουηδία, αν και οι εθισμένοι δεν το παραδέχονται, βρέθηκαν διαφορές στη γενετική σύνθεσή τους. Επομένως, Ο εθισμός στο σεξ υπάρχει και σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να οφείλεται στην «ορμόνη της αγάπης».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής το Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία, εξέτασαν το αίμα 60 ατόμων, κυρίως ανδρών, που έλαβαν θεραπεία για σεξουαλική εξάρτηση. Ανακάλυψαν σημαντικές διαφορές στο γενετικό τους υλικό «microRNA».

Αναλυτικότερα, πιστεύεται ότι αυτές οι διαφορές αυξάνουν τα επίπεδα της ωκυτοκίνης, της γνωστής και ως «ορμόνη της αγάπης» ή «μαγική ορμόνη», η οποία λέγεται ότι κάνει τους ανθρώπους να δεσμεύονται και να μένουν μαζί.

Εκείνοι λοιπόν που έχουν αυξημένα επίπεδα ωκυτοκίνης μπορεί να προσελκύονται ταυτόχρονα από πολλούς ανθρώπους, οδηγώντας τους να αναζητήσουν το σεξ.Η ορμόνη πιστεύεται επίσης ότι κάνει το σεξ πιο ικανοποιητικό.

Ο επικεφαλής της μελέτης, ο καθηγητής Jussi Jokinen, δήλωσε: «Οι πάσχοντες δεν μπορούν να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους και μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στη ζωή τους, από αποτυχημένες σχέσεις έως κατάθλιψη και άγχος».

Πρόσθεσε επίσης ότι «με βάση τα ευρήματά μας αλλά και άλλων ερευνητών», υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η εξάρτηση από το σεξ είναι μια ιατρική διάγνωση που οφείλεται σε νευροβιολογικά αίτια».

Η ωκυτοκίνη μαζί με την προλακτίνη αποτελούν τις δύο σημαντικότερες ορμόνες της γαλουχίας. Παράγεται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, από όπου μεταφέρεται και αποθηκεύεται στον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης (νευροϋπόφυση) και από εκεί διοχετεύεται στο αίμα με σκοπό να ενισχύσει τη σχέση της μητέρας με το νεογέννητο μωρό, ενώ παράλληλα η έκκρισή της συμβάλλει στις συσπάσεις της μήτρας και την επαναφορά της στο αρχικό της μέγεθος. Την ώρα του θηλασμού τα επίπεδα της ωκυτοκίνης είναι στις υψηλότερες τιμές τους τόσο στη μητέρα όσο και στο μωρό. Είναι, όμως, πλέον αποδεδειγμένο ότι η δράση της είναι ευρύτερη και δεν περιορίζεται στην ενίσχυση του δεσμού της μητέρας με το μωρό.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.