Στη Νέα Υόρκη ο Παπανδρέου -Το μήνυμά του για την Κλιματική αλλάγη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στο Ετήσιο Προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που θα συνεδριάσει στις 25 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, θα συμμετάσχει ο πρώην πρωθυπουργός και νυν βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Παπανδρέου, με την ιδιότητα του προέδρου της οργάνωσης.

Με αφορμή την Σύνοδο Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή του Διεθνούς Οργανισμού, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η Σοσιαλιστική Διεθνής από το 2007, με συγκεκριμένες προτάσεις, πολλές από τις οποίες ενσωματώθηκαν στις προτεραιότητες των Ηνωμένων Εθνών, έχει επισημάνει τα βήματα που χρειάζεται να γίνουν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πριν ένα χρόνο, κινητοποιώντας πολιτικούς ηγέτες και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο κάναμε έκκληση να ληφθούν περισσότερα μέτρα όσο είναι καιρός. Παρά την κινητοποίηση της κοινωνίας πολιτών, που βοήθησε πολύ στη μείωση της αμφισβήτησης του μεγέθους του προβλήματος, απέχουμε ακόμα πολύ από τους προβλεπόμενους στόχους.

Οφείλουμε όλοι -υπογράμμισε- να κατανοήσουμε πως δεν αρκεί η αποφασιστικότητα και η πρωτοβουλία μερικών κρατών, όπως αυτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να υπάρξουν αποτελέσματα. Πρέπει να πείσουμε όσες χώρες επιμένουν να αδιαφορούν για το μέλλον του πλανήτη και των επόμενων γενεών, να δράσουμε όλοι μαζί, με τον ίδιο ρυθμό, την ίδια εργώδη προσπάθεια για αλλαγή.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά. Μετά από μια δεκαετία, αν η υπερθέρμανση του πλανήτη ξεπεράσει έστω και λίγο τον 1,5 βαθμό Κελσίου, θα αυξηθούν δραματικά οι πιθανότητες ξηρασίας, θα πολλαπλασιαστούν οι πλημμύρες και εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα καταδικασθούν στη φτώχεια, ενώ θα αυξηθούν περαιτέρω οι μετακινήσεις πληθυσμών.

Κάποιες χώρες και περιοχές θα υποστούν πιο γρήγορα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Το ίδιο ισχύει και για τις πιο φτωχές και ευάλωτες ομάδες της παγκόσμιας κοινωνίας. Για αυτό και οι προσπάθειές μας αφορούν πρωτίστως και την έννοια της κλιματικής δικαιοσύνης».

«Χρειάζεται να γίνει άμεσα μια επαναστατική αλλαγή στον τρόπο σκέψης, τις πολιτικές και τον τρόπο ζωής. Αυτός θα είναι ο στόχος μας κατά την παρουσία μας στη Σύνοδο Κορυφής για την Κλιματική Δράση που συγκαλεί ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της φετινής Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, αλλά και στις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί επ’ ευκαιρία της Συνόδου»,κατέληξε στη δήλωσή του.

Στη Νέα Υόρκη ο Γιώργος Παπανδρέου
Κατ την παραμονή του στη Ν. Υόρκη ο κ. Παπανδρέου στις 25 Σεπτεμβρίου, πέραν του Ετήσιου Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα συντονίσει πάνελ του NGIC με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Βιώσιμη Ανάπτυξη», με ομιλητές το διάσημο οικονομολόγο Jeffrey Sachs, την πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Helen Clark, τον ιδρυτή και Πρόεδρο του «Global Energy Center», Richard Morningstar και το διευθύνοντα σύμβουλο του «Global Fund to End Modern Slavery», Jean Baderschneider.

Την επομένη, 26 Σεπτεμβρίου, θα συνεδριάσει το Leadership Council (Προεδρείο) του Δικτύου Λύσεων των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, όπου θα συμμετάσχει ο Γιώργος Α. Παπανδρέου ως μέλος του.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.