Πόσο μειώνονται οι φόροι για νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2020

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ειδική ομάδα εργασίας που συστάθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανέλαβε την επεξεργασία και ενημέρωση της έκθεσης φορολογικών δαπανών που θα συνοδεύει τον κρατικό προϋπολογισμό 2020.

Η ομάδα εργασίας θα ενσωματώσει στον κρατικό προϋπολογισμό 2020 τις μεταβολές της φορολογικής νομοθεσίας που θεσπίστηκαν ή πρόκειται να θεσπιστούν μέχρι τις 30/9/2019 και θα προχωρήσει στην ποσοτικοποίηση του κόστους – απώλειας εσόδων για το Δημόσιο σε ετήσια βάση, για όσο το δυνατόν περισσότερες κατηγορίες φορολογικών δαπανών.
Και ανεξαρτήτως του πότε θα ψηφιστούν οι αλλαγές που επέρχονται στη φορολογία το επόμενος έτος, οι παρεμβάσεις είναι σημαντικές.
Σε αυτές περιλαμβάνονται:
Νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με εισαγωγή ενός χαμηλού συντελεστή 9% για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.
Νέα έκπτωση φόρου για τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων που κατοχυρώνεται με ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Περισσότερα φορολογικά κέρδη για τους φορολογουμένους με παιδιά. Μειωμένος φορολογικός συντελεστής για τα επιχειρηματικά κέρδη και τα μερίσματα.
Μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, στο υπουργείο Οικονομικών άρχισαν να κόβουν και να ράβουν τις νέες διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου στα μέτρα του πακέτου των φοροελαφρύνσεων της ΔΕΘ. Μέχρι τα τέλη του μήνα, το νομοσχέδιο που θα δίνει φορολογικές ανάσες σε όλους το 2020 θα είναι έτοιμο και εντός του Οκτωβρίου θα πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή.
Οι πρώτοι που θα δουν ελάφρυνση στα εισοδήματά τους θα είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
Τον Ιανουάριο του 2020 ένας μισθωτός του ιδιωτικού τομέα χωρίς παιδιά και με ετήσιες αποδοχές 20.000 ευρώ θα διαπιστώσει αύξηση στις καθαρές μηνιαίες αποδοχές του σχεδόν κατά 20 ευρώ, ενώ τον χρόνο θα γλιτώσει φόρο 257 ευρώ.
Από τον πρώτο μήνα του 2020 ο φόρος που θα παρακρατείται στους μισθούς και τις συντάξεις θα υπολογιστεί με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα. Η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από 22% σε 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως 10.000 ευρώ, σε συνδυασμό με τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα των 8.636 ευρώ, οδηγεί σε μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.