Παρίσι: Στους δρόμους ξανά τα Κίτρινα Γιλέκα

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και μέλη του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων, συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι το πρωί του Σαββάτου, υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία.

Οι γαλλικές αρχές είναι σήμερα σε επιφυλακή καθώς γίνονται και πορείες για το κλίμα, αλλά και κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού που προωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν. Εως το μεσημέρι η αστυνομία είχε ήδη κάνει 90 προσαγωγές στο Παρίσι, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ. Αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος των διαδηλωτών, που κατευθυνόταν προς τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, όπου μαγαζιά υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές κατά τη διάρκεια προηγούμενων διαδηλώσεων. «Μας αντιμετωπίζουν ως εγκληματίες» είπε η Μπριζίτ, ακτιβίστρια για το κλίμα. Μεταξύ των συνθημάτων που ακούγονταν ήταν: «Ο δρόμος, είναι δικός μας».

 

Στο Παρίσι έχουν βγει 7.500 αστυνομικοί στους δρόμους, όπως και τεθωρακισμένα οχήματα. Αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν σε συνοικίες στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας όπου κάνουν περιπολίες, ενώ αστυνομικοί με στολή ή πολιτικά πραγματοποιούν ελέγχους στους διαδηλωτές, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Οι αρχές φοβούνται ότι θα επαναληφθούν τα βίαια επεισόδια που είχαν αμαυρώσει τις κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων τους προηγούμενους μήνες.
Το μεσημέρι ξεκινά στο κέντρο του Παρισιού πορεία για το κλίμα και την κοινωνική δικαιοσύνη, έπειτα από σχετικό κάλεσμα πολλών ΜΚΟ. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, έπειτα από κάλεσμα του συνδικάτου Force ouvrière. Πολλά μνημεία θα μείνουν κλειστά, για προληπτικούς λόγους, όπως η Αψίδα του Θριάμβου, που είχε υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές τον Δεκέμβριο από τους διαδηλωτές και τα μουσεία Petit και Grand Palais.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.