Η όμορφη πρωθυπουργός που δίνει μάχη με τον καρκίνο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Είναι μία από τις πιο αξιόλογες εκπροσώπους της νέας γενιάς στη γερμανική πολιτική τα τελευταία χρόνια, συμμετέχει στο προσωρινό προεδρείο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), κατέχει θέση αντιπροέδρου, κάποιοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Αλλά τώρα η Μανουέλα Σβέσιγκ, πρωθυπουργός στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, προκαλεί αίσθηση με ένα ευαίσθητο προσωπικό ζήτημα, το οποίο χειρίζεται με ιδιαίτερη ψυχραιμία και γενναιότητα: Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Deutche Welle πάσχει από καρκίνο του μαστού και γι αυτόν τον λόγο παραιτείται από τα κομματικά αξιώματα, διατηρώντας ωστόσο την πρωθυπουργία στο Μεκλεμβούργο.

«Η καλή είδηση είναι πως αυτή η μορφή καρκίνου επιδέχεται θεραπεία», ανέφερε η Μανουέλα Σβέσιγκ, για να προσθέσει: «Mετά από εκτενείς συνομιλίες με τους θεράποντες ιατρούς κατέληξα στο συμπερασμα ότι μπορώ να γίνω και πάλι καλά, γι αυτό αποφάσισα να συνεχίσω να εκπληρώνω τα καθήκοντά μου ως πρωθυπουργός». Από την άλλη πλευρά, τόνισε η Μανουέλα Σβέσιγκ, είναι σαφές ότι θα πρέπει να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις της στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία, στην υγεία της και στην οικογένειά της. «Έχω δώσει πολλούς αγώνες στη ζωή μου, θα δώσω και αυτόν τον αγώνα», ανέφερε, εγκωμιάζοντας «τις γυναίκες εκείνες που έχουν αποδείξει ότι με μία θαρραλέα αντιμετώπιση της ασθένειας, η θεραπεία μπορεί να συμβιβαστεί με μία επαγγελματική δραστηριότητα». Συνοψίζοντας η Μανουέλα Σβέσιγκ λέει ότι θεωρεί σημαντικό να αντιμετωπίσει εξ’ αρχής την ασθένεια και την όλη κατάσταση «με διαφάνεια και ειλικρίνεια», αλλά την ίδια στιγμή ζητεί τον σεβασμό όλων στην απόφασή της «να παραμείνουν ιδιωτική υπόθεση οι περαιτέρω λεπτομέρειες ως προς την αντιμετώπιση της ασθένειας, τη θεραπεία και την οικογενειακή ζωή» της.

Κάθε χρόνο περίπου 70.000 γυναίκες στη Γερμανία ασθενούν από καρκίνο του μαστού. Πιο επίφοβη είναι η ηλικία μεταξύ 65 και 75 ετών. Ωστόσο ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται και σε μικρότερες ηλικίες πιο συχνά από άλλες μορφές της νόσου. Πάντως όλο και περισσότερες γυναίκες μπορούν να θεραπευθούν πλήρως, εφόσον γίνεται έγκαιρη διάγνωση.

Υπουργός από τα 34

Το 2008 η Μανουέλα Σβέσιγκ είχε γίνει ευρύτερα γνωστή όταν, σε ηλικία 34 ετών, έγινε υπουργός Υγείας στην τοπική κυβέρνηση του Μεκλεμβούργου με επικεφαλής τον σοσιαλδημοκράτη Έρβιν Σέλερινγκ. Ήταν η νεότερη πολιτικός που ανέλαβε ποτέ υπουργικό αξίωμα. Στον «μεγάλο συνασπισμό» Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) υπό την Άγκελα Μέρκελ είχε αναλάβει το υπουργείο Οικογενειακών Υποθέσεων. Στο ενεργητικό της καταγράφονται μεταξύ άλλων η αύξηση του επιδόματος τέκνων για οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες, αλλά και η προσπάθεια για την πολιτική αναχαίτιση της Ακροδεξιάς.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στη γερμανική τηλεόραση (ARD) η Μανουέλα Σβέσιγκ είχε δηλώσει ότι στους προσεχείς μήνες οι Σοσιαλδημοκράτες θα προτάξουν θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως η αύξηση της βασικής σύνταξης και η φορολόγηση μεγάλου πλούτου. Ως θετικό στοιχείο της συμμετοχής του SPD στην κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ ανέφερε επίσης τη μείωση της «εισφοράς αλληλεγγύης» προς την Ανατολική Γερμανία για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.