Νεκροί και αγνοούμενοι πρόσφυγες από ανατροπή φουσκωτού στις Οινούσσες

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Πέντε παιδιά και δύο γυναίκες είναι μεταξύ των επτά σορών που περισυνελέγησαν από τη θαλάσσια περιοχή των Οινουσσών μετά την ανατροπή σκάφους με πρόσφυγες, στο οποίο σύμφωνα με την πρώτη πληροφόρηση πρέπει να επέβαιναν 19 άτομα.

Οι σοροί των θυμάτων μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Χίου «Σκυλίτσειο», όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος τους. Συνολικά στη λέμβο επέβαιναν 19 άτομα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας, όλοι τους είναι Τούρκοι και αμέσως ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Σημειώνεται πως μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2016 Τούρκοι πολίτες έχουν καταφύγει στην Ελλάδα καθώς δηλώνουν πως διώκονται από το καθεστώς Ερντογάν ως γκιουλενιστές ενώ πολλοί που εργάζονταν στο Δημόσιο απολύθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Συνολικά το πρώτο 6μηνο του 2019 συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα 3.228 Τούρκοι. Ένας σημαντικός αριθμός αυτών είναι διωχθέντες του καθεστώτος Ερντογάν.

Η επιχείρηση του λιμενικού στο σημείο ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής. Συνολικά, διασώθηκαν 12 άτομα, μεταξύ των οποίων πέντε άντρες, τρεις γυναίκες, τρία μικρά παιδιά κάτω των 6 ετών και ένα παιδί 12 ετών.

Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 9.000 πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα μόνο τον Αύγουστο. Οι περισσότεροι πέρασαν στη χώρα μας από την Τουρκία. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που έφτασαν στη χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια. Πάνω από 8.000 άνθρωποι ήρθαν στην Ελλάδα μόνο τον Σεπτέμβριο.

Το σημείο του ναυαγίου.

 

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση αποσυμφόρησης της Μόριας. Μετακίνηση 350 αιτούντων άσυλο που ανήκουν σε ειδικές ευάλωτες κατηγορίες, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Από νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής άρχισε η μετακίνηση προς το λιμάνι της Μυτιλήνης με λεωφορεία και φορτηγά του ελληνικού στρατού. Στη συνέχεια, οι αλλοδαποί επιβιβάστηκαν σταδιακά στο πλοίο «Νήσος Ρόδος», με το οποίο αναχώρησαν για Πειραιά, και από εκεί με τη φροντίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα τοποθετηθούν σε δομές φιλοξενίας στο Σχιστό της Αττικής, στη Θήβα, στις Θερμοπύλες και στον Κατσικά Ιωαννίνων.

Ας σημειωθεί ότι ήδη 108 αλλοδαποί αναχώρησαν την περασμένη Τετάρτη ενώ 247 έχει προγραμματισθεί να αναχωρήσουν την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα.

Συνολικά στον καταυλισμό της Μόριας σήμερα ζουν περί τους 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ συνολικά στην ευρύτερη περιοχής της πόλης της Μυτιλήνης με τους 40.000 μόνιμους κατοίκους, ζουν περί τους 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.