Μηταράκης για Κοινωνικό Μέρισμα: Στόχος μια πιο σταθερή κοινωνική πολιτική

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Για την καταβολή των αναδρομικών των κύριων συντάξεων, αλλά και των συντάξεων χηρείας, για την ψηφιακή σύνταξη, τα επιδόματα και φυσικά την προανακριτική για την Novartis μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης.

Ο υφυπουργός επανέλαβε ότι τα αναδρομικά των συντάξεων χηρείας θα δοθούν τον Οκτώβριο, ενώ για τη χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας, υπογράμμισε ότι το κυρίως θέμα που τέθηκε είναι αυτό της καταπολέμησης του φαινομένου της υποδηλωμένης εργασίας.

«Όσο προχωρά η τεχνολογία, βοηθά στην διακυβέρνηση», σχολίασε αναφερόμενος στους ψηφιακούς ελέγχους που γίνονται σε επιχειρήσεις, οι οποίοι και μπορούν να οδηγήσουν στους στοχευμένους ελέγχους, οι οποίοι ήδη γίνονται και πρόκειται να εντατικοποιηθούν.

Ερωτηθείς για το πότε μπορεί να υπάρξει αύξηση μισθών, επανάλαβε αυτό που έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι για να γίνει εφικτό θα πρέπει «ο ρυθμός αύξησης των μισθών πρέπει να είναι διπλάσιος από το ρυθμό ανάπτυξης».

«Αν η οικονομία δεν πάει καλύτερα, η δυνατότητα του κράτους να αυξήσει τους μισθούς δεν υφίσταται», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι επενδύσεις και η δημιουργία θέσεων εργασίας».

«Με δόσεις τα αναδρομικά των συνταξιούχων»

«Δεδομένο» χαρακτήρισε ο Υφυπουργός Εργασίας ότι «η κυβέρνηση θα αποδεχθεί και θα εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ», εξηγώντας ότι, αυτό που τώρα αναμένεται είναι «οι τελικές αποφάσεις του ΣτΕ για να δούμε ποια θα είναι η συνολική οφειλή».

Επίσης «δεδομένο», χαρακτήρισε την πληρωμή των αναδρομικών των συντάξεων, ανακοινώνοντας ότι η καταβολή τους «θα γίνει σε δόσεις, ανάλογα με τα ποσά», ενώ εκτίμησε ότι «οι πληρωμές θα ξεκινήσουν το 2020».

Σχετικά με τα εργασιακά του «νόμου Κατρούγκαλου» και το ενδεχόμενο κατάργησής του, ο Ν.Μηταράκης σημείωσε πως «πρέπει να δούμε θέματα συνταγματικότητας σε πολλά θέματα» και επανέλαβε ότι, «στόχος είναι να μειωθούν οι εισφορές για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης».

«Καλές και πολλές δουλειές είναι ο βασικός μας στόχος», τόνισε σχετικά.

«Μόνιμες και σταθερές κοινωνικές πολιτικές»

«Το Κοινωνικό Μέρισμα δόθηκε σε συγκεκριμένες χρονιές. Στόχος μας είναι μια πιο σταθερή κοινωνική πολιτική», απάντησε ερωτηθείς για το σενάριο κατάργησης του Κοινωνικού Μερίσματος και εξήγησε πως «χρησιμοποιούμε το δημοσιονομικό χώρο για επεμβάσεις πιο μόνιμου χαρακτήρα».

«Στόχος πιο μόνιμες και σταθερές κοινωνικές πολιτικές. Το Μέρισμα δεν ήταν ποτέ μέρος του προϋπολογισμού, πνίξαμε την πραγματική οικονομία με φόρους που δεν χρειαζόμασταν», είπε σχετικά.

«Αν προκύψουν στοιχεία και για άλλα πρόσωπα, θα διερευνηθούν»

«Όλοι έχουν πειστεί ότι ήταν σκευωρία το πολιτικό κομμάτι της υπόθεσης», δήλωσε αναφορικά με την υπόθεση Novartis, ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι, «δεν άφησε την προηγουμένη προανακριτική να μπει στην ουσία της υπόθεσης».

Ερωτηθείς για την προανακρατική επιτροπή σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και όχι σε βάρος του Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε «υπάρχει το επαρκές στοιχείο» για να γίνει.

Όπως είπε, χρειάζεται «ασφαλέστερο επίπεδο ενδείξεων για να πάει ένας Πρωθυπουργός σε προανακριτική». Τόνισε όμως ότι, «αν κατά τη διάρκεια της προανακριτικής προκύψουν κι άλλα στοιχεία που να εμπλέκουν και άλλα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο Τσίπρας, τότε θα διερευνηθεί κι εκείνος».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.