ΔΝΤ: Από την Κριστίν, στην Κρισταλίνα – Επίσημα η Γκεοργκίεβα νέα γενική διευθύντρια

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η ανακοίνωση απέμενε και αυτή έγινε την Τετάρτη: Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ επέλεξε την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ως νέα γενική διευθύντρια του Ταμείου.
Η πενταετής θητεία της Γκεοργκίεβα ξεκινά την 1η Οκτωβρίου και θα είναι πενταετής. Η Βουλγάρα διαδέχεται την Κριστίν Λαγκάρντ και είναι ο πρώτος άνθρωπος που προέρχεται από μια αναδυόμενη οικονομία και αναλαμβάνει το τιμόνι του ΔΝΤ, από την ίδρυση του Ταμείου το 1944. Η Γκεοργκίεβα ήταν το πρόσωπο που είχε προτείνει η ΕΕ για τη θέση της γενικής διευθύντριας στις αρχές Αυγούστου και ο διορισμός της είχε «κλειδώσει» από τις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς δεν είχε κατατεθεί άλλη υποψηφιότητα.

Γκεοργκίεβα: Τεράστια ευθύνη το ΔΝΤ
Στις πρώτες δηλώσεις, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είπε ότι είναι μεγάλη της τιμή και ευχαρίστησε το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ για την εμπιστοσύνη. Παράλληλα όμως, εξύμνησε την προκάτοχό της, Κριστίν Λαγκάρντ, την οποία χαρακτήρισε «σπουδαία ηγέτιδα και αγαπημένη φίλη, της οποίας το όραμα και η ακούραστη δουλειά συνέβαλε τόσο πολύ στη συνεχιζόμενη επιτυχία του Ταμείου».

«Είναι τεράστια ευθύνη να είμαι στο τιμόνι του ΔΝΤ σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη συνεχίζει να απογοητεύει, οι εμπορικές εντάσεις παραμένουν και το χρέος είναι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι να βοηθήσουμε τις χώρες για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου κρίσης, ανέφερε ακόμη μεταξύ άλλων.

Τα συγχαρητήρια της Λαγκάρντ
Από τους πρώτους που συνεχάρησαν την Γκεοργκίεβα ήταν η Κριστίν Λαγκάρντ. «Συγχαρητήρια στη φίλη μου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για την επιλογή της στη θέση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ. Σου εύχομαι κάθε επιτυχία σε αυτό τον σπουδαίο θεσμό», έγραψε στο Twitter η προκάτοχος της θέσης και δημοσίευσε μια φωτογραφία με τις δυο τους.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.