Αλ. Χαρίτσης: Μνημονιακότερη του μνημονίου η πολιτική της Ν.Δ.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

«Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού μας έδινε τη δυνατότητα να αποδώσουμε κοινωνικό μέρισμα και το 2019. Η ΝΔ το ακύρωσε». Αυτό επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ενώ χαρακτηρίζει «συνταγή καταστροφής» το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης. 

«Το κοινωνικό μέρισμα προέκυπτε από  το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού και στήριξε συνολικά 1,5 εκατομμύριο
συμπολίτες μας. Το 2019 καταφέραμε, με μεγάλες προσπάθειες, να δημιουργήσουμε το δημοσιονομικό χώρο ώστε μεταξύ άλλων να θεσπιστεί η 13η σύνταξη το Πάσχα ως μόνιμο μέτρο.  Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 2019 μας έδινε τη δυνατότητα να αποδώσουμε κοινωνικό μέρισμα και το 2019» αναφέρει σε συνέντευξή του στην Kontra News.

«Τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη μας λέει “τα λέμε -και αν- του χρόνου”. Γιατί; Γιατί απλά δεν τους ενδιαφέρει η ενίσχυση των πολλών. Δεν θυμάστε πώς έλεγαν ότι όλα αυτά είναι “παροχές” και πώς απαξίωναν τα “επιδόματα”» προσθέτει. Σημειώνει δε ότι το «λογαριασμό της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θα τον πληρώσουμε όλοι και όλες».

Μάλιστα, χαρακτηρίζει τον Κ. Μητσοτάκη «μνημονιακότερο του μνημονίου» παραπέμποντας  στην «κατάθεση της τροπολογίας Βρούτση μέσα στο καλοκαίρι που αναίρεσε τις ασφαλιστικές δικλείδες υπέρ των εργαζομένων στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων».  «Και σας θυμίζω ότι η τροπολογία αυτή ήρθε καθ’ υπόδειξη του ΣΕΒ. Ήταν το “προσεχώς” όσων βλέπουμε σήμερα με τον αναπτυξιακό νόμο και τις εξαγγελίες του κυρίου Μητσοτάκη για τα εργασιακά» αναφέρει.

Για τις επενδύσεις

Περί των επενδύσεων αναφέρει: «Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαμε ρεκόρ δεκαετίας στις επενδύσεις”. “Καταφέραμε να εκτοξεύσουμε τις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις στο 2% του ΑΕΠ (στοιχεία ΟΟΣΑ) καταγράφοντας ρεκόρ 20 ετίας, ενώ το διάστημα 1995-2015 αυτές ήταν της τάξης του 1% του ΑΕΠ ή και λιγότερο. Καταφέραμε η Ελλάδα να έχει την πρωτιά στην αξιοποίηση του
πακέτου Γιούνκερ».

Ο Αλ. Χαρίτσης επικρίνει τη Ν.Δ. για «μια απίστευτη  οπισθοδρόμηση στις πρακτικές που οδήγησαν στην κρίση και τη χρεοκοπία το 2009: περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος». Αυτά, λέει, υποτίθεται ότι συνιστούν εμπόδιο για τις επενδύσεις, αντί για κανόνες που θα γίνονται σεβαστοί απ’ όλους, προωθούνται φωτογραφικές διατάξεις υπέρ κομματικών φίλων και ισχυρών συμφερόντων, με αποτέλεσμα  την έλλειψη μακρόπνοου αναπτυξιακού σχεδιασμού. «Συγγνώμη
αλλά αυτά δεν συγκροτούν αναπτυξιακή πολιτική αλλά συνταγή καταστροφής» καταλήγει.

Για την υπόθεση Novartis

Για το θέμα της Novartis, ο Αλ. Χαρίτσης κάνει λόγο για “προσπάθεια αντιπερισπασμού από το πραγματικό σκάνδαλο Novartis”, εκ μέρους της Ν.Δ., αναφερόμενος “στις υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων της εταιρείας που κόστισαν δισεκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο, τους ασφαλισμένους και τους φορολογούμενους πολίτες”, και συνεχίζει: «Είναι και μια προσπάθεια εκδίκησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επί των ημερών της οποίας άρχισε να διερευνάται από τη δικαιοσύνη το σκάνδαλο αυτό».

Σημειώνει δε ότι «η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να συσταθεί προανακριτική επιτροπή μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο αποδεικνύει ότι ο ίδιος εξαπατούσε τους πολίτες όταν κατηγορούσε τον κ. Τσίπρα ως “σκευωρό” καθώς και ότι οι ίδιες κατηγορίες των κ.κ. Σαμαρά – Βενιζέλου δεν είναι παρά συκοφαντίες. Αποδεικνύει όμως και κάτι άλλο ακόμα πιο σοβαρό: ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει την πολιτική γενναιότητα να διερευνηθούν και να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες για το πραγματικό σκάνδαλο Novartis».

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.