700 ευρώ το μήνα για να ζήσετε σε ιταλικό χωριό δίνει ο περιφερειάρχης του Μολίζε

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η Μολίζε είναι μια από τις μικρότερε περιφέρειες της Ιταλίας και πολλές πόλεις και χωριά έχουν ερημώσει. Σε μια προσπάθεια λοιπόν να επιστρέψει η ζωή στην περιοχή, ο πρόεδρος της περιφέρειας αποφάσισε να δώσει κίνητρα.

700 ευρώ το μήνα για τρία χρόνια, σε όσους επιλέξουν να μετακομίσουν και να ζήσουν σε κάποιο από τα χωριά της περιοχής.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιες παγίδες. Οι κάτοικοι του χωριού δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν τους 2.000 και όλοι νεοαφιχθέντες θα πρέπει να δεσμευθούν να ανοίξουν μια επιχείρηση στην περιοχή.

«Εάν προσφέραμε χρηματοδότηση δεν θα ήταν παρά μια ακόμη πράξη ελεημοσύνης» λέει ο πρόεδρος του Μολίζε, Ντονάτο Τόμα στον Guardian. «Θέλαμε να κάνουμε περισσότερα. Θέλουμε οι άνθρωποι να επενδύσουν εδώ. Μπορούν να αναπτύξουν όποια δραστηριότητα θέλουν. Φούρνο, εστιατόριο, οτιδήποτε. Είναι ένας τρόπος για να επιστρέψει η ζωή στις πόλεις μας αυξάνοντας παράλληλα τον πληθυσμό».

Παράλληλα ο Τόμα ανακοίνωσε πως κάθε πόλη της περιφέρειας με λιγότερους από 2.000 κατοίκους θα λαμβάνει 10.000 ευρώ το μήνα για έργα υποδομών αλλά και για την προώθηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

«Το θέμα δεν είναι μόνο η αύξηση του πληθυσμού. Οι άνθρωποι χρειάζονται υποδομές και πρέπει να υπάρχουν λόγοι που θα τους κάνουν να μείνουν αλλιώς θα καταλήξουμε πάλι από εκεί που ξεκινήσαμε μέσα σε λίγα χρόνια», εξηγεί ο πρόεδρος.

Σύμφωνα με την ιταλική στατιστική υπηρεσία, η Μολίζε με πληθυσμό 305.000 κατοίκων συγκαταλέγεται στις περιφέρειες με τους λιγότερους κατοίκους τα τελευταία χρόνια. Πάνω από 9.000 εγκατέλειψαν την περιοχή από το 2014.

Το 2018, περισσότεροι από 2.800 κάτοικοι πέθαναν ή μετακόμισαν σε άλλες περιοχές δηλαδή 1.000 περισσότεροι συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά. Παράλληλα όμως δεν καταγράφηκε ούτε μία γέννηση σε εννέα από τις πόλεις της περιφέρειας.

Για πρώτη φορά τα τελευταία 90 χρόνια, ο πληθυσμός της Ιταλίας μειώθηκε στα περίπου 55εκατ ενώ την περίοδο 2014-2018 ο αριθμός των Ιταλών που κατοικούν στη χώρα μειώθηκε κατά 67.000.

Η μείωση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, αφενός στον πολύ χαμηλό αριθμό γεννήσεων και αφετέρου στην αύξηση της μετανάστευσης αφού πολλοί νέοι αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να ζήσουν σε άλλες χώρες της ΕΕ αναζητώντας καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες. Περί τα 157.000 άτομα εγκατέλειψαν τη χώρα το 2018, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.