Στα 1.710 μ. η γεώτρηση του Γιαβούζ, αν υπάρχει φυσικό αέριο θα το βρούμε

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, ανακοίνωσε ότι η γεώτρηση του «Γιαβούζ», ανοιχτά της κατεχόμενης Καρπασίας, έφτασε σε βάθος 1.710 μέτρων.

Ο Ντονμέζ επισκέφθηκε το γεωτρύπανο της Τουρκίας με ελικόπτερο, μαζί με τον «πρωθυπουργό» και τον «υπουργό Ενέργειας» των κατεχόμενων, Ερσίν Τατάρ και Χασάν Τατσόι. Ο Ντονμέζ δήλωσε ότι το «Γιαβούζ» θα ολοκληρώσει σε 2,5 μήνες το πρόγραμμα των γεωτρήσεων, ενώ μέσα στον Αύγουστο θα ξεκινήσει έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο και το σεισμογραφικό σκάφος «Oruc Reis».

«Όπως γνωρίζετε το Γιαβούζ είναι το τελευταίο γεωτρύπανο που εντάχθηκε στο νηολόγιο μας. Το Φατίχ συνεχίζει τις εργασίες του δυτικά του νησιού. Το γεωτρύπανο μας Γιαβούζ συνεχίζει τη γεώτρηση του στο Καρπάζ 1. Μέχρι σήμερα έχουμε φτάσει στα 1710 μέτρα βάθος. Το πρόγραμμά του εδώ θα είναι περίπου 2,5 μήνες. Ελπίζουμε πρώτα ο Αλλάχ όταν φτάσουμε στον στόχο να φτάσουμε και στο φυσικό αέριο», δήλωσε ο Ντονμέζ στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ. «Το σλόγκαν μας είναι “Εάν υπάρχει, θα το βρούμε”. Εάν σε αυτό το σημείο υπάρχει, θα το ανακαλύψουμε το συντομότερο», συμπλήρωσε ο Τούρκος υπουργός.

Στέλνουν δεύτερο ερευνητικό πλοίο
Ο Φατίχ Ντονμέζ είπε ακόμη πως η Τουρκία τον Αύγουστο θα στείλει στα κατεχόμενα ένα ακόμη ερευνητικό πλοίο κι έτσι στην περιοχή θα υπάρχουν δύο τουρκικά γεωτρύπανα και δύο σεισμικά πλοία. «Το Μπαρμπαρός συνεχίζει τις σεισμικές του έρευνες νοτίως της Κύπρου στις περιοχές που έχει αδειοδοτηθεί η κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) από την “ΤΔΒΚ”. Μέσα στον Αύγουστο θα στείλουμε στην Μεσόγειο και το δεύτερο σεισμογραφικό πλοίο μας, το Oruc Reis. Επομένως τις εργασίες μας στην Μεσόγειο θα τις κάνουμε με δύο σεισμικά πλοία και δύο γεωτρύπανα», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.

Ο Ντονμέζ αναφέρθηκε και στην πρόταση που υπέβαλαν στη Λευκωσία οι Τουρκοκύπριοι, για σύσταση κοινής επιτροπής για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων. «Όπως γνωρίζετε εμείς στηρίζουμε μέχρι τέλους την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των ομογενών μας που ζουν στην “ΤΔΒΚ”. Εμείς έχουμε δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζουμε τα παράνομα πεδία θαλάσσιων αρμοδιοτήτων που κήρυξε μονομερώς η ελληνοκυπριακή πλευρά προκαλώντας τετελεσμένα», δήλωσε και κάλεσε τη Λευκωσία να επανεξετάσει αυτή την πρόταση. «Είναι προς το συμφέρον των δύο πλευρών να συναντηθούν οι δύο πλευρές για να υπάρξει αποτέλεσμα. Θέλω να δηλώσω ότι ως εγγυήτριες δυνάμεις θα στηρίξουμε αυτές τις συναντήσεις», τόνισε ο Ντονμέζ.

«Εθνική υπόθεση οι γεωτρήσεις»
Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι θέλει να υπάρξει σύντομα αποτέλεσμα στις εργασίες γεώτρησης που γίνονται σε όλο το νησί και ευχαρίστησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν για τη στήριξη που προσφέρει για το θέμα, λέγοντας ότι οι γεωτρήσεις είναι εθνική υπόθεση. «Πρώτα ο Αλλάχ σύντομα θα δώσουμε τα καλά νέα. Ασφαλώς αυτή η αναζήτηση είναι μια ριψοκίνδυνη υπόθεση. Οι άγνωστες πτυχές είναι πολλές. Για να μειωθούν αυτές οι άγνωστες πτυχές χρησιμοποιούμε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Το Γιαβούζ του οποίου αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο κατάστρωμα του, είναι ένα από τα 15-16 πλοία του κόσμου. Είμαστε από τις 5-6 χώρες του κόσμου που μπορούν να κάνουν αυτού του είδους τις γεωτρήσεις. Η κρατική εταιρεία πετρελαίου έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία γι αυτού τους είδους τις γεωτρήσεις. Διεξάγουμε αυτές τις εργασίες με τουρκικό προσωπικό κυρίως. Πρώτα ο Αλλάχ σύντομα το προσωπικό που βλέπουμε εδώ μέσα θα είναι μόνο Τούρκοι πολίτες. Επειδή αυτό είναι εθνικό ζήτημα, γνωρίζουμε ότι έχουμε τη στήριξη και τις προσευχές τόσο των πολιτών μας που ζουν στην Τουρκική Δημοκρατία όσο και των ομογενών μας στην “ΤΔΒΚ”», δήλωσε ο Ντονμέζ.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.