Σήμερα και αύριο πανηγυρίζει ο Άγιος Φανούριος στη Γούβα Πάτρας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Πανηγυρίζει σήμερα και αύριο ο Ιερός Ναός Αγίου Φανουρίου στην Πάτρα, στη θέση Γούβα (τέρμα Νόρμαν) και οι πιστοί αναμένεται να αρχίσουν να συρρέουν, κρατώντας φανουρόπιτες, όπως επιτάσσει το έθιμο.

Στις 7 σήμερα το απόγευμα θα τελεστεί μεθεόρτιος Εσπερινός, Ιερά Παράκληση και στις 8.30 η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Φανουρίου. Την Τρίτη το πρωί θα γίνει η πρώτη πρωινή Θεία Λειτουργία από τις 4 έως τις 6.30 το πρωί και στις 7.30 η δεύτερη λειτουργία.

Γιατί φτιάχνουμε φανουρόπιτα;

Κατά την παράδοση, η πίτα φτιάχνεται για να σωθεί η μητέρα του αγίου, η οποία ήταν μία σκληρή, αμαρτωλή γυναίκα. Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γράφει με αυτή την αφορμή ότι όποιος επικαλείται τον Άγιο Φανούριο πρέπει πάντα να λέει «Θεός σχωρέσ” τη μητέρα του Αγίου Φανουρίου. Θεός σχωρέσ” την».

Έτσι, στις 27 Αυγούστου που τιμάται ο Άγιος Φανούριος, συνηθίζεται οι νοικοκυρές να φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία. Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε.

Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω. Τη δύναμη που αποδίδεται στην πίτα έρχονται να ενισχύσουν και τα υλικά της, τα οποία είναι πάντοτε 7 ή 9, καθώς οι συγκεκριμένοι αριθμοί ανήκουν στους λεγόμενους ιερούς αριθμούς ήδη από την εποχή των Πυθαγορείων.

Και όπως συμβαίνει με όλα τα έθιμα, σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν παραλλαγές της παράδοσης. Στην Κρήτη, την Κύπρο, τη Σκιάθο, τη Φλώρινα και άλλες περιοχές, η φανουρόπιτα φτιάχνεται για να βρουν οι ανύπαντρες κόρες γαμπρό. Άλλοι πιστεύουν ότι φέρνει καλοτυχία και φωτίζει τον δρόμο της ζωής του καθενός.

Λέγεται ακόμη ότι ο Άγιος Φανούριος προστατεύει τους αγρότες φανερώνοντας τα κλεμμένα ζώα.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.