Γιοχάνες Χαν: Κίνδυνος να χάσει η Ελλάδα κονδύλια 2 δισ.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν προειδοποίησε την Ελλάδα ότι κινδυνεύει να χάσει κονδύλια που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιοχάνες Χαν με επιστολή του προς το υπουργείο Ανάπτυξης επισημαίνει τους πέντε τομείς στους οποίους η χώρα μας καταγράφει ιδιαίτερα αρνητικές επιδόσεις, σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με αποτέλεσμα να μπαίνουν εμπόδια στην ανάκαμψη της οικονομίας. Ο Ευρωπαίος επίτροπος προειδοποιεί για ένα νέο πλήγμα στην ελληνική οικονομία εξαιτίας της μη αξιοποίησης αλλά και της κακοδιαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων (άνω των 2 δισ. ευρώ) από την προηγούμενη κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα «Real News».

«Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ορισμένες σκέψεις αναφορικά με την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020 και τις προετοιμασίες για την επόμενη, 2021-2027. Η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες με την καλύτερη απόδοση στην εφαρμογή των συγχρηματοδοτούμενων επιχειρησιακών προγραμμάτων. Φοβάμαι ότι η Ελλάδα χάνει αυτήν τη δυναμική», αναφέρει ο Γιοχάνες Χαν στην επιστολή του.

«Η επιβράδυνση στην αξιοποίηση των κονδυλίων οφείλεται σε μια σειρά θεμάτων. Έργα που ξεκίνησαν νωρίς στην προγραμματική περίοδο ή είχαν ετοιμαστεί από την προηγούμενη περίοδο παρείχαν σημαντικές χρηματοδοτικές ευκαιρίες, οι οποίες όμως πλέον δεν υπάρχουν. Από την άλλη, νέα έργα καθυστερούν να φτάσουν στη φάση υλοποίησής τους. Συνεπώς, η επιτυχής συνέχιση και η κατάληξη των εγχειρημάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη απαιτούν έναν αριθμό επειγουσών δράσεων τους επόμενους μήνες», γράφει ακόμη ο Χαν.

Ο Γιοχάνες Χαν κάνει αναλυτική αναφορά στις καθυστερήσεις στην υλοποίηση προγραμμάτων όπως το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ», τη λανθασμένη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, την αποτυχία υλοποίησης έργων για την ψηφιακή μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και για τις μεταφορές των εμπορευμάτων (logistics). Ακόμη, καταγράφει τις δυσλειτουργίες που προκύπτουν από τις μεγάλες εκπτώσεις με τις οποίες κατασκευαστικές εταιρείες κερδίζουν τους διαγωνισμούς για τα έργα στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο Γιοχάνες Χαν επισημαίνει ότι ο κίνδυνος για την απώλεια χρηματοδοτήσεων σε αυτούς τους τομείς έχει επισημανθεί ξανά στην Αθήνα, στην έκθεση της Κομισιόν τον Φεβρουάριο του 2019.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.