Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν: Τιμητικό βραβείο στον Κώστα Γαβρά

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς θα βραβευθεί για το σύνολο της καριέρας του με το τιμητικό βραβείο Donostia στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, όπως ανακοίνωσαν χθες οι διοργανωτές.

Το ισπανικό Φεστιβάλ χαρακτηρίζει τον 85χρονο Γαβρά ως «έναν από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους του πολιτικού κινηματογράφου και της κοινωνικής καταγγελίας» των τελευταίων 50 ετών.

«Ένα σημαντικό μέρος των σχεδόν 20 ταινιών του χρησίμευσε για να τεθεί ο δάχτυλος εις τον τύπον των ήλων, όπως οι δικτατορίες, οι πολιτικοί διωγμοί, ο ρατσισμός και οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τους χρηματοπιστωτικούς κύκλους», γράφουν οι διοργανωτές του Φεστιβάλ σε ανακοίνωση.

Βραβευμένος με το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας και καλύτερου μοντάζ για το «Ζ» το 1969, με τον Χρυσό Φοίνικα το 1982 για τον «Αγνοούμενο» (Missing) που πήρε, επίσης, το Όσκαρ καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου, ο Γαβράς θα λάβει στις 21 Σεπτεμβρίου το τιμητικό βραβείο.

Το Φεστιβάλ θα προβάλει σε αβάν-πρεμιέρ την τελευταία ταινία του Έλληνα δημιουργού, «Adults in the Room» (Ενήλικοι στο Δωμάτιο), μια διασκευή του βιβλίου του Γιάνη Βαρουφάκη που αναφέρεται στην αντιπαράθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2015 μεσούσης της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Στο ίδιο Φεστιβάλ θα βραβευτεί, επίσης, για το σύνολο της καριέρας της η Ισπανίδα ηθοποιός Πενέλοπε Κρουζ.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.