7 πράγματα που μειώνουν το άγχος

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Aρκεί ένα φορτωμένο πρόγραμμα, μια δυσάρεστη κατάσταση κι ένα πιεστικό deadline για να νιώσουμε πόνο σε διάφορα σημεία του σώματός μας: αν υπάρχει κάτι που, με βεβαιότητα, συντελεί στην εκδήλωση ασθενειών και άλλων δυσλειτουργιών του σώματος, αυτό είναι το άγχος.

Η επικινδυνότητά του αυξάνεται όταν δεν γίνεται αντιληπτό: όταν το άτομο παρασύρεται από τις αρνητικές σκέψεις του και δεν τις διαχειρίζεται ανοιχτά και ψύχραιμα. Μειωμένη παραγωγικότητα, δυσκολία στη λήψη αποφάσεων, πονοκέφαλος, ταχυκαρδία, αϋπνία και αίσθημα κούρασης είναι μερικά από τα συμπτώματά του.

Σε έναν κόσμο όπου σε όλα αντιστοιχεί ένα κόστος, υπάρχουν ακόμα πράγματα που -χωρίς να κοστίζουν- μπορούν αποδεδειγμένα να αλλάζουν την βιοχημεία του εγκεφάλου, κατευνάζοντας το άγχος που καταλύει το σώμα. Αυτά τα 7 πράγματα, σύμφωνα με μελέτες πανεπιστημίων του εξωτερικού, μπορούν να ηρεμήσουν το σώμα μας και να βελτιώσουν θεαματικά την διάθεσή μας.
Οι παρακάτω τρόποι, σύμφωνα με μελέτες πανεπιστημίων του εξωτερικού, μπορούν να ηρεμήσουν το σώμα μας και να βελτιώσουν θεαματικά την διάθεσή μας.

Το Σαββατοκύριακο είναι ιδανική ευκαιρία να δοκιμάσετε την αποδοτικότητα όλων!

1) Ένας ολιγόλεπτος περίπατος αρκεί: Περπατήστε! Ακόμη και το ολιγόλεπτο περπάτημα στο πάρκο, μακριά από πολύβουους δρόμους, μπορεί να είναι ευεργετικό για την σωματική και ψυχική σας κατάσταση. Kαθαρίζει το μυαλό, αυξάνει τα επίπεδα ενδορφινών. Σύμφωνα με ψυχολογικές μελέτες, μια ευχάριστη δραστηριότητα μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σας από δυσάρεστες σκέψεις.

2) Eνα σνακ με τρυπτοφάνη: Σε προηγούμενα άρθρα, έχουμε μιλήσει για τις τροφές που αποτελούν φυσικά αγχολυτικά. H τρυπτοφάνη είναι το απαραίτητο αμινοξύ για να παράξουμε σεροτονίνη, τον νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου που συνδέεται με την εμφάνιση άγχους: τα χαμηλά επίπεδά της μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχολογία. Τροφές όπως η σοκολάτα, τα λιπαρά ψάρια, το κοτόπουλο, τα αυγά, οι πατάτες, οι ξηροί καρποί και το γάλα περιέχουν τρυπτοφάνη και είναι αυτές που χρειαζόμαστε περισσότερο σε περιόδους έντονου στρες.

3) Σταματήστε να ασχολείστε με το κινητό και το λάπτοπ σας: Οι πολλές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή έχουν συνδεθεί με στρες, δυσκολία στον ύπνο και κατάθλιψη, όπως αναφέρει μελέτη του Πανεπιστημίου του Gothenburg στη Σουηδία. Η ίδια μελέτη σημειώνει ότι η χρήση του υπολογιστή τις βραδινές ώρες έχει συνδεθεί με την αύξηση του στρες τόσο στους άνδρες, όσο και τις γυναίκες. Αν θέλετε να βελτιώσετε την ψυχική σας κατάσταση, μειώστε την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι σίγουρο ότι το σώμα σας θα ηρεμήσει.

4) Κοιμηθείτε καλά, σηκωθείτε νωρίς: Δεν μόνο ο επαρκής ύπνος που αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, αλλά και το πρωινό ξύπνημα, όταν οι άλλοι κοιμούνται! Κι, όμως! Το άγχος από προκύπτει από τα πρωινά tasks που πρέπει μέσα σε πολύ λίγο χρόνο να φέρετε εις πέρας, μπορεί να καταπολεμηθεί, αν ξυπνήσετε νωρίτερα -και έχετε το πεδίο δράσης (σας) ελεύθερο. Αφού, βέβαια, έχετε κοιμηθεί νωρίτερα!

5) Απομακρύνετε τα περιττά αντικείμενα που βρίσκονται στον χώρο σας: Κάθε αντικείμενο στο σπίτι σας θα πρέπει να έχει έναν συγκεκριμένο ρόλο. Αντικειμένα που δεν εξυπηρετούν καμία ανάγκη σας και το μόνο που καταφέρνουν είναι να επιβαρύνουν τον χώρο σας, προκαλούν άγχος. Αν έχετε ελεύθερο χρόνο, αφιερώστε τον στο ξεκαθάρισμα των χώρων του σπιτιού και αφήστε το να ανασάνει. Για ήρεμη ατμόσφαιρα.

6) Συνάντηση με αγαπημένο πρόσωπο, μακριά από θόρυβο: Μια συνάντηση με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο σε ένα ήσυχο μέρος -και ιδανικά κοντά στη φύση!- μπορεί να μειώσει την παραγωγή κορτιζόλης. Να σας χαλαρώσει. Η ουσιαστική επαφή, η κατανόηση, η ηρεμία της συναναστροφής με πρόσωπα που μας αποδέχονται, είναι ευεργετικές για την ψυχολογία μας.

7) Eνα χαλαρωτικό μπάνιο: Σε προηγούμενο άρθρο, έχουμε μιλήσει για τις ευεργετικές ιδιότητες του μπάνιου σε πνεύμα και σώμα. Υλικά όπως το λιβάνι και το κοκκινόξυλο ηρεμούν το νευρικό σύστημα, η λεβάντα είναι ιδανική για έναν ξεκούραστο ύπνο, ενώ το ylang-ylang δίνει ενέργεια και είναι ιδανικό για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας. Τα άλατα διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος και καταπραΰνουν τους μύες.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.