Τσίπρας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Nα φτιάξουμε το κόμμα μας ξανά από την αρχή

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η ΝΔ εφαρμόζει όλα εκείνα για τα οποία κατηγορεί τον Μαδούρο, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά ύστερα από την εκλογική ήττα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε τι εννοεί όταν μιλά για “μετασχηματισμό” του κόμματος λέγοντας χαρακτηριστικά: “κανένας δεν θέλει να λέγεται σήμερα ΠΑΣΟΚ. Ούτε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Ονομάζεται και αλλιώς άλλωστε”.

Αναφερόμενος στις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε πως “είδαμε το πρωτοφανές, από τη μεταπολίτευση και μετά, ο πρωθυπουργός να αναλαμβάνει όχι μόνο την ΕΥΠ, αλλά και την ΕΡΤ και το ΑΠΕ. Την ίδια ώρα που σπεύδουν να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό, οι ίδιοι εφαρμόζουν όλα εκείνα για τα οποία κατηγορούν τον Μαδούρο”. Πρόσθεσε ακόμη ότι η “μικρή και ευέλικτη” κυβέρνηση των 51 μελών έχει

-τους βασικούς υπουργούς της” κυβέρνησης Σαμαρά”

-μόλις 5 γυναίκες στους 51 υπουργούς

-στελέχη του ΣΕΒ και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων τοποθετήθηκαν σε θέσεις-κλειδιά: “ο άνθρωπος του ΣΕΒ σε ρόλο συντονιστή των υπουργών”, “ο εκπρόσωπος της Lamda στις διαπραγματεύσεις με το Δημόσιο για το Ελληνικό, να αλλάζει στολή από τον k. Μητσοτάκη, και να γίνεται εκπρόσωπος του Δημοσίου, απέναντι στην εταιρεία του”. “Τα μεγάλα συμφέροντα αναλαμβάνουν απευθείας τα υπουργεία που τους ενδιαφέρουν”, σχολίασε δεικτικά ο Αλ. Τσίπρας.

-υπερσυγκέντρωση αυταρχισμού στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως.

“Αλλάζουμε; Δεν είναι εύκολο”

Αναφερόμενος στην ανάγκη αλλαγής ο Αλ. Τσίπρας θυμήθηκε μία ιστορία του κυρίου Κόινερ από τον Μπρεχτ, στην οποία κάποιος που είχε καιρό να δει τον κύριο Κόινερ του είπε “δεν αλλάξατε καθόλου”, και εκείνος χλόμιασε από την παρατήρηση.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε και το κεντρικό σύνθημα της συνεδρίασης που περιείχε την λέξη αλλάζουμε. “Αλλάζουμε;”, ρώτησε τα μέλη της ΚΕ και πρόσθεσε με νόημα: “δεν είναι εύκολο”. Εξηγώντας το περιεχόμενο του “μετασχηματισμού” του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας είπε χειροκροτούμενος από τα μέλη της ΚΕ: “εννοώ αυτό που κατάλαβε η μεγάλη πλειοψηφία, να τολμήσουμε να επιχειρήσουμε να φτιάξουμε το κόμμα μας ξανά από την αρχή. Να μην φοβηθούμε να επανιδρύσουμε το κόμμα μας, να κάνουμε restart, αλλά να κρατήσουμε τις ιδέες μας, τα οράματά μας, τις αξίες μας”.

“Το εκλογικό δάνειο του 2015 έγινε επένδυση της δημοκρατικής και προοδευτικής Ελλάδας στον ΣΥΡΙΖΑ”, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στους 1.800.000 ψήφους που κέρδισε το κόμμα και σημείωσε ότι πρόκειται για “συμβόλαιο και εντολή να μετασχηματιστούμε με γοργά βήματα από ένα κόμμα οργανωτικά μικρό με τεράστια όμως εκλογική επιρροή σε ένα κόμμα που θα μπορεί να χωρέσει και οργανωτικά τις αγωνίες αυτού του κόσμου”. “Το παλαιό κόμμα μόλις και μετά βίας μπορεί να αντέξει τον παλαιό Συνασπισμό”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για το εκλογικό αποτέλεσμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι “ είμαστε σήμερα σε θέση όχι μόνο να δυσκολέψουμε, αλλά και να ματαιώσουμε αντιλαϊκά σχέδια” και πως “όχι απλά αντέξαμε αλλά παραμένουμε η μεγάλη δύναμη της δημοκρατικής παράταξης στον τόπο μας”. Η νίκη της ΝΔ ήρθε “σε συνθήκες ολομέτωπης επίθεσης εναντίον μας, αλλά και συντριπτικής παράστασης ήττας από τις ευρωεκλογές”, σημείωσε.

Υποκρισία ΝΔ

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στις εξελίξεις στην Δικαιοσύνη κάνοντας λόγο για “υποκρισία” και στοχεύοντας αυτή τη φορά προς τη ΝΔ. Κατήγγειλε μία “¨εξηγήσιμη”, όπως είπε, “προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης: “με τόσες ποινικές υποθέσεις ανοιχτές για νυν υπουργούς, αλλά και για κορυφαίους σπόνσορες της νέας κυβέρνησης, είναι φανερό ποιος είναι ο στόχος”, σχολίασε. Ακόμη υπενθύμισε ότι “αρνήθηκαν το συναινετικό ορισμό της ηγεσίας της δικαιοσύνης και τώρα έρχονται να ακυρώσουν μια καθόλα νόμιμη και σύμφωνη με τη Συνταγματική τάξη επιλογή για την ηγεσία της Δικαιοσύνης” και ότι η ΝΔ θεωρούσε “αδιανόητο” η πρ. πρόεδρος του Αρείου Πάγου να γίνει νομικός σύμβουλος στο γραφείο του πρωθυπουργού, αλλά τώρα “ο πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου όμως, έξι μέρες μετά τη λήξη των καθηκόντων του, δεν αποτελεί κανένα ζήτημα να αλλάζει γραφείο και να γίνεται υπουργός”.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων της καταστροφής της Χαλκιδικής, δεσμευόμενος ότι “θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, χωρίς μικροκομματικούς υπολογισμούς, για να συνδράμουμε όσους έχουν πληγεί”. Συνέδεσε την τραγωδία με την κλιματική αλλαγή και είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως μέρος της πράσινης Αριστεράς και οι προοδευτικές δυνάμεις “δεν μπορεί παρά να έχουμε στην πρώτη γραμμή το καθήκον της προστασίας της ζωής και του πλανήτη”.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.