Ταξιδέψτε… με ασφάλεια – Κανόνες και προφυλάξεις

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

της Ασημίνας Ζανιά

Πνευμονολόγου

Ανέκαθεν τους θερινούς μήνες αυξάνεται ο αριθμός των ταξιδιωτών και η συχνότητα των ανάλογων εκδρομών. Ένα ταξίδι αναμένεται πάντα με περίσσεια προσμονή,ώστε να προσφέρει στον ταξιδιώτη στιγμές ανάπαυλας και νέων εμπειριών σε άλλους τόπους και άλλους ανθρώπους. Τα ταξίδια φέρνουν τους ταξιδιώτες σε επαφή με περιβάλλον που μπορεί να διαφέρει κατά πολύ από εκείνο, στο οποίο ζουν. Οι διαφορές μπορεί να αφορούν στα τρόφιμα και στο νερό, στους ενδημικούς παθογόνους μικροοργανισμούς, στο κλίμα, στο υψόμετρο, στη διαθέσιμη υγειονομική φροντίδα ή σε πολιτισμικούς και άλλους παράγοντες.Η έκθεση των ταξιδιωτών σε μη οικείες συνθήκες μπορεί να ενέχει κινδύνους για την υγεία.

Πώς μπορούν να εκτιμηθούν οι κίνδυνοι αυτοί;

Είναι απαραίτητη,λοιπόν,η γνώση του ακριβούς δρομολογίου και των ενδιάμεσων σταθμών,του τρόπου μετάβασης,του σκοπού, του χρόνου και της διάρκειας του ταξιδιού και των συνθηκών διαμονής. Σημαντική, επίσης, είναι η αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με το ατομικό ιατρικό ιστορικό, αλλά και τις συνήθειες και αντιλήψεις του ταξιδιώτη που μπορεί να επηρεάσουν τη συμπεριφορά του κατά το ταξίδι.

Τέλος είναι απαραίτητη η γνώση των επιδημιολογικών δεδομένων και άλλων παραμέτρων(υψόμετρο,κλίμα κ.α) που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία μας σε κάθε προορισμό.

Στο σημερινό μας άρθρο θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στο “φαρμακείο” που οφείλει να έχει στο αυτοκίνητο ή στη βαλίτσα του κάθε ταξιδιώτης καθώς και στις συνήθεις διατροφικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθεί σε κάθε νέο ταξίδι. Το φαρμακείο πρώτων βοηθειών είναι απαραίτητο προκειμένου ο ταξιδιώτης να είναι σε θέση να διαχειριστεί μόνος του,αιθανά προβλήματα υγείας που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και β)επιπλοκές,αν πάσχει από κάποιο χρόνιο νόσημα. Το περιεχόμενο του φαρμακείου εξαρτάται από τον προορισμό, τη διάρκεια του ταξιδιού, το σκοπό του ταξιδιού και την κατάσταση υγείας του ταξιδιώτη( σχεδόν πάντα πρέπει να περιέχει π.χ. παυσίπονα, αντιδιαρροϊκά, αντιισταμινικά, φάρμακα χρόνιας θεραπείας κ.α).Επίσης ο ταξιδιώτης χρειάζεται να έχει μαζί του διεύθυνση ή τηλέφωνο της Ελληνικής Πρεσβείας ή του Προξενείου και των νοσοκομείων ή κλινικών στον τόπο προορισμού.

Τέλοςριν την αναχώρησή του,ο ταξιδιώτης θα πρέπει να συμβουλευτεί τον θεράποντα ιατρό του,ώστε να λάβει τις κατάλληλες οδηγίες καθώς και κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας μαζί του.

Όσον αφορά τη διατροφή κατά τη διάρκεια του ταξιδιού,το Κέντρο Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων(ΚΕΛΠΝΟ) συστήνει για τους ταξιδιώτες τα εξής:

1. Να γευματίζουν σε μέρη(ξενοδοχεία,εστιατόρια) που είναι γνωστό ότι σερβίρουν φαγητό σε ξένους ή τους έχουν συσταθεί ως ασφαλή από άλλους ταξιδιώτες.

2. Να επιλέγουν με προσοχή τις τροφές και τα ποτά που καταναλώνουν(ιδιαιτέρως σε μια ξένη χώρα). Κάθε είδος τροφής, ειδικά δε της ωμής, θεωρείται δυνητικά μολυσμένο.

3. Να τρώνε φαγητά που είναι καλά μαγειρεμένα και ζεστά την ώρα που σερβίρονται(ιδιαιτέρως τα γεύματα που περιέχουν κρέαςουλερικά ή ψάρι).

4. Να προτιμούν φρούτα,καρπούς ή λαχανικά που έχουν παχύ περίβλημα,φλούδα (είναι δηλαδή προστατευμένα) και να τα τρώνε αφού τα πλύνουν και τα ξεφλουδίσουν οι ίδιοι,αν είναι εφικτό.

5. Να καταναλώνουν αρτοπαρασκευάσματα που έχουν ψηθεί σε φούρνο,όπως ψωμί,μπισκότα, κράκερ, κ.ά. Το νερό που πίνουν να είναι εμφιαλωμένο.

6. Τέλος,το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών κρίνεται απολύτως απαραίτητο.

Ακολουθείστε αυτές τις απλές οδηγίες και Καλό σας Ταξίδι!

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.