Στουρνάρας: Χρειάζονται επενδύσεις για την ανάπτυξη

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία έχει πολύ δρόμο μπροστά της, προκειμένου να ανακάμψει, ενώ τόνισε σε όλους τους τόνους ότι η χώρα έχει απεγνωσμένη ανάγκη από ξένες επενδύσεις.

Όταν ρωτήθηκε αν η Ελλάδα έχει βγει από την κρίση, ο κ. Στουρνάρας απάντησε στο Fortune. «Σίγουρα όχι. Μια χώρα που μόλις βγήκε από τη λιτότητα, πρέπει να είναι προσεκτική». Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σημείωσε ότι έχει βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και πως είναι κεφαλαιοποιημένο το τραπεζικό σύστημα. Επεσήμανε όμως ότι υπάρχει και η κληρονομιά της κρίσης, το υψηλό χρέος, το brain drain, αλλά και το επενδυτικό κενό. «Αυτά τα προβλήματα θα μείνουν για χρόνια», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων. «Θα χρειαστούν χρόνια για να πέσει το χρέος από το 180% του ΑΕΠ σε κάτω από 100%», δήλωσε ακόμη.

«Έχουμε απελπιστική ανάγκη από ξένες επενδύσεις. Προκειμένου να πετύχουμε υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης, χρειαζόμαστε μεγαλύτερες επενδύσεις. Επενδύουμε μόνο το 10% του ΑΕΠ. Πριν από την κρίση επενδύαμε περίπου το 20% του ΑΕΠ. Οπότε υπάρχει επενδυτικό κενό. Δεν μπορούμε να δανειστούμε ή οι όροι δανεισμοί είναι πολύ δύσκολοι, εξαιτίας της κληρονομιάς της κρίσης», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.

Ο κεντρικός τραπεζίτης, αναφέρθηκε και στο brain drain. «Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να φέρουμε πίσω κάποιους από τους εκατοντάδες χιλιάδες ταλαντούχους που έφυγαν. Όχι στο μακρινό μέλλον, αλλά αμέσως, επιτυγχάνοντας υψηλότερη ανάπτυξη και δημιουργώντας καλές νέες θέσεις εργασίας, με καλούς μισθούς», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας και υπογράμμισε ότι το brain drain επηρεάζει και τις προοπτικές για ανάπτυξη. Κατέληξε ότι για να δημιουργηθούν καλύτερες θέσεις εργασίας, απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. «Έχουμε μεγάλες δυνατότητες. Αλλά για να τις αξιοποιήσουμε η Ελλάδα χρειάζεται ξένες επενδύσεις αμέσως», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.