Το σαρκοφάγο σκουλήκι «Ομπάμα» εισέβαλε στην Ευρώπη και απειλεί το οικοσύστημά της

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Eνας πλατυέλμινθας σκώληκας μήκους 7 εκατοστών με εκατοντάδες μάτια κατά μήκος του σώματος του εισέβαλε στην Ευρώπη από τη Νότια Αμερική και τώρα απειλεί την ποιότητα του εδάφους και την τοπική άγρια φύση στην Ισπανία, με ενδεχομένως πιο δραματικές συνέπειες.
Το σκουλήκι με την επιστημονική ονομασία Ομπάμπα Νουνγκάρα εντοπίστηκε  σε ρυζοκαλλιέργειες στη Βαλένθια, με τους επιστήμονες της ομάδας SEO/Birdlife να κρούουν καμπανάκι κινδύνου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αναφέρει το RT.
Ενώ αυτό το θηρευτικό είδος καταβροχθίζει τους γεωσκώληκες και τα σαλιγκάρια, το ίδιο δεν έχει καθόλου φυσικούς θηρευτές, γιατί η γεύση του είναι τόσο άσχημη που τα πουλιά αρνούνται να το φάνε.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το εν λόγω είδος ήρθε στην Ισπανία διαμέσου εξωτικών φυτών που εισήχθησαν από τη Βραζιλία.
Το παράσιτο, το οποίο έχει πάρει το όνομά του από τις λέξεις της βραζιλιάνικης διαλέκτου Τupi  «oba» (φύλλο) και «ma» ζώο – και όχι από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ – απειλεί να αποδεκατίσει τους γηγενείς γεωσκώληκες και με αυτόν τον τρόπο να διαταράξει την υγεία και τη γονιμότητα του τοπικού εδάφους, πράγμα που θα προκαλέσει ένα καταστροφικό ντόμινο για ολόκληρη την τοπική τροφική αλυσίδα.
Επιπλέον, η μειωμένη σταθερότητα του εδάφους θα αυξήσει τον κίνδυνο τόσο των πλημμυρών όσο και των κατολισθήσεων, καθώς και τη μείωση της παραγωγής φυτών.
Το σκουλήκι Ομπάμα είναι ένα από τουλάχιστον έξι είδη λατινοαμερικανικής προέλευσης τα οποία εντοπίστηκαν στην Ισπανία, ενώ άλλα ευρωπαϊκά έθνη έχουν βιώσει παρόμοιες «εισβολές» τα τελευταία χρόνια.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.