Σαν σήμερα: Η Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Καθιερώθηκε το 1990 με σκοπό να κάνει γνωστά στο κοινό, τις προσπάθειες και τα προγράμματα του UNFPA, του οργανισμού του ΟΕ που προωθεί τα δικαιώματα ανδρών, γυναικών και παιδιών στην υγεία και στις ίσες ευκαιρίες.

Η UNFPA υλοποιεί προγράμματα περιορισμού της φτώχειας, υπέρ της ισότητας των δυο φύλων, της αντισύλληψης και της ασφαλούς κύησης, καθώς και της πρόληψης και αντιμετώπισης του AIDS.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ο πληθυσμός μειώθηκε τα 2 τελευταία χρόνια κατά 30.000. Στο σύνολο της ΕΕ, ο πληθυσμός αυξήθηκε σχεδόν 1 εκατομμύριο, με την μεγαλύτερη να παρατηρείται στην Μάλτα.

Το δημογραφικό της Ελλάδας δέχθηκε τεράστιο πλήγμα από την οικονομική κρίση. Η μείωση των γεννήσεων, η αύξηση των θανάτων αλλά και η μετανάστευση, μετέτρεψαν το δημογραφικό σε εθνικό ζήτημα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθυσμός από το 2011 μέχρι το 2017, μειώθηκε κατά 355.000. Αν το πρόβλημα δεν αντιμετωπιστεί, τότε τα στοιχεία της Eurostat για το 2080, όπου αναφέρει πως ο πληθυσμός της Ελλάδας θα πέσει στα 7,2 εκατομμύρια, θα βγει αληθινός.

Αν και στην Ελλάδα το δημογραφικό ήταν ένα πρόβλημα από την δεκαετία του ’80, η κρίση το επιδείνωσε σημαντικά. Η Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμών, είναι σημαντική για κάθε χώρα και για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά, ευαισθητοποιώντας τον κόσμο κυρίως γύρω από θέματα ισότητας, υγείας και επιβίωσης.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.