Προσοχή Υπέρταση!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

του Ροβήρου Μανθούλη

Σκηνοθέτη

Από καιρό θέλω να μιλήσω για την Υπέρταση. Μου είναι πολύ γνώριμη αλλά για τα ιατρικά πρέπει να μιλούν γιατροί. Ίσως τώρα με τις εκλογές μου είναι πιο εύκολο να μιλήσω, αλλά βέβαια θεατρικά. Θεατρικά άλλωστε μίλησε και ο Μολιέρος με τον Κατά φαντασία ασθενή. N’est-ce pas? Εγώ δεν ήμουν εντελώς «κατά φαντασία». Είχα μια υπέρταση η οποία μου θύμιζε την παρουσία της συχνά. Τις 9 φορές στις 10 σε γυρίσματα κινηματογραφικά.

Αυτό που έχω να πω στους νεότερους είναι να τσεκάρουν αμέσως την πίεσή τους, γιατί δεν φαίνεται πάντα η παρουσία της. Ένας φίλος κάμεραμαν χάθηκε νέος από πίεση την οποία δεν ήξερε ότι είχε. Εγώ το έμαθα κατά τύχη. Πήγα στον γιατρό για κρύωμα. Μου βρήκε πίεση και μου είπε να με ξαναδεί. Είχα πίεση! Όλο το ενδιαφέρον είναι στη συνέχεια. Με στέλνει στο νοσοκομείο Νακέρ σε έναν καρδιολόγο. Ο καρδιολόγος λείπει και με παραλαμβάνει ένας άλλος. Ο οποίος, όπως αποδείχτηκε, δεν έκανε πειράματα με ποντικούς αλλά με ανθρώπους! Μου είπε να μην αλλάξω τίποτα στη ζωή μου και στη διατροφή μου. Να κρατήσω και το αλάτι; Ναι και το αλάτι.

Δεν πέρασε πολύς καιρός, ένα απόγευμα πάμε για καφέ στο γωνιακό μπιστρό, με την μοντέζ μου, ύστερα από ένα εξαντλητικό μοντάζ μιας ταινίας μου. Και χωρίς καμιά προειδοποίηση κοντεύω να χάσω τις αισθήσεις μου, μέσα στο μπιστρό. Πέφτω πρώτα στην αγκαλιά της μοντέζ και σε συνέχεια στο πάτωμα!. Αδύνατο να ανοίξω τα μάτια για πάνω από μισό δευτερόλεπτο. Το μπιστρό άδειασε. Ανοίγω για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου τα μάτια και βλέπω τις αρχαιο-ελληνικές περικεφαλαίες που έχουν στο κεφάλι τους οι… Γάλλοι πυροσβέστες! Οι οποίοι είναι εδώ για να μου μου πάρουν την πίεση. Έχει ανέβει στο 24! (Για όσους δεν το γνωρίζουν κανονικά είναι 12 με 14)! Ξανανοίγω αστραπιαία τα μάτια και βλέπω αστυφύλακες. Την Τρίτη φορά βλέπω τις άσπρες μπλούζες των γιατρών. Κάτι μου κάνουν που προκαλεί ούρηση. Η συνέχεια στο Νοσοκομείο.Και σώθηκα.

Τα παραπάνω είναι μια θεατρική εισαγωγή για την ανθρωπομετρική ανακάλυψη που έκανε ο καρδιολόγος που με πήρε για πειραματόζωο. Βέβαια τον εγκατέλειψα, αλλά όπως φαίνεται δεν άργησα να μάθω ότι… συνέβαλα στο να μάθουμε από τι προέρχεται η πίεση! Ιδού τι ισχυρίζεται στο σύγγραμμά του, ο εν λόγω καρδιολόγος. Εν συντομία και από όσο θυμάμαι: Όλα αρχίζουν από την στιγμή που τα πρώτα ζώα βγήκαν από το βασίλειο της θάλασσας στο βασίλειο της ξηράς. Χρειάστηκε να αλλάξουν τρόπο για να αναπνεύσουν το οξυγόνο. Το αίμα αποτελείται από κύτταρα μέσα σε ένα υγρό και επιτελεί διάφορες λειτουργίες όπως η μεταφορά θρεπτικών ουσιών, ορμονών, βιταμινών, οξυγόνου κλπ. στους ιστούς και στην καρδιά.Το κάθε κύτταρο είναι ένα μικρό εργαστήριο. Έχει μια πύλη που ανοίγει για να μπουν οι τροφές που μεταλλάζουν και ξαναβγαίνουν για πάνε στην αποστολή τους. Όμως δεν είμαστε πια στη θάλασσα. Το αλάτι μάς είναι άχρηστο. Και επικίνδυνο. Όταν φτάνει μπροστά στην πύλη, αυτή δεν ανοίγει. Εκατομμύρια είναι τα κύτταρα και οι πύλες. Έξω φρενών το αίμα αρχίζει να τρέχει με μεγάλη πίεση και προς την καρδιά η οποία περνάει στον δικό της μαραθώνιο.

Αυτό που έπαθε και η δική μου! Αν δεν είναι έτσι να μας το πουν οι καινούριοι καρδιολόγοι.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.