Προϊστορικό πουλί 99 εκατ. ετών βρέθηκε απολιθωμένο σε κεχριμπάρι

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Eνα πτηνό 99 εκατομμυρίων ετών με ένα δάκτυλο μεγαλύτερο από το πόδι του βρέθηκλε απολιθωμένο σε κεχριμπάρι στη Μιανμάρ.

Ερευνητές από την Κίνα βρήκαν το μικροσκοπικό φτερωτό ζώο με το ασυνήθιστα μεγάλο δάκτυλο σε κάθε του πόδι, το οποίο πιστεύεται ότι χρησιμοποιούσε για να γαντζώνεται από τους κορμούς δέντρων. Αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπουν κάτι τέτοιο, όπως είπαν, σε πουλί είτε εξαφανισμένο είτε ζωντανό.

Η Λίντα Τσίνγκ, από το Πανεπιστήμιο των Γεωεπιστημών στο Πεκίνο, δήλωσε: «Εμεινα έκπληκτη όταν είδα το κεχριμπάρι. Αυτό δείχνει ότι τα αρχαία πουλιά ήταν πολύ πιο διαφορετικά από όσο νομίζαμε. Είχαν εξελίξει πολλά διαφορετικά χαρακτηριστικά για να προσαρμοστούν στο περιβάλλον τους».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το τρίτο δάκτυλο του πουλιού, με μήκος 9,8 χιλιοστά, ήταν κατά 41% μεγαλύτερο από το δεύτερο δάκτυλό του και 20% μεγαλύτερο από το ταρσομετατάρσιο, ένα οστό στο κάτω μέρος των ποδιών των πτηνών.

Με βάση το απολίθωμα, η ομάδα σκέφτεται ότι το πουλί, το οποίο ονόμασαν Ελεκτορόρνις, ήταν μικρότερο από ένα σπουργίτι και είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στα δέντρα.

Το όνομα του προέκυψε από την αρχαία ελληνική λέξη ήλεκτρον, που σημαίνει κεχριμπάρι, και το όρνιο, δηλαδή πουλί.

Ο εκ των συγγραφέων της έκθεσης, που δημοσιεύτηκε στο Current Biology, Τζινγκμάι Οκόνορ της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, δήλωσε: «Τα επιμηκυμένα δάχτυλα είναι κάτι που συνήθως βλέπουμε σε δενδρόβια ζώα επειδή πρέπει να είναι σε θέση να πιάσουν τα κλαδιά και να τυλίξουν τα δάχτυλά τους γύρω από αυτά».

Το κεχριμπάρι με το προϊστορικό πουλί ανακαλύφθηκε στην κοιλάδα Χουκάουνγκ στη Μιανμάρ, γνωστή και ως Βιρμανία, το 2014. Η περιοχή ήταν γεμάτη από δέντρα που παρήγαγαν ρητίνη από το φλοιό των κορμών.

Μικρά ζώα όπως οι σαύρες και αράχνες, καθώς και φυτά, παγιδεύονται στη ρητίνη και απολιθώνονται μετά από εκατομμύρια χρόνια.

Η επιστημονική ομάδα αγόρασε το συγκεκριμένο κομμάτι κεχριμπάρι από έναν τοπικό έμπορο, ο οποίος δεν είχε ιδέα για το περιεχόμενό του. Μερικοί έμποροι νόμιζαν πως πρόκειιται για σαύρα λόγω του μήκους του δάχτυλου. Ωστόσο, το πόδι έχει τέσσερα δάκτυλα, όπως τα περισσότερα πουλιά, ενώ οι σαύρες έχουν πέντε.

Το μόνο γνωστό ζώο με δυσανάλογα μακρά δάχτυλα είναι το άι-άι, ένα είδος λεμούριου με μακρύ μεσαίο δάχτυλο, το οποίο χρησιμοποιεί για να «ψαρεύει» τις προνύμφες και τα έντομα από τους κορμούς δέντρων.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.