Ινδία: Παγετώνες μεγαλώνουν μέσα στην καρδιά της ερήμου

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στη βόρεια Ινδία ψηλά παγόβουνα ξεχωρίζουν μέσα στην έρημο και αυτή η εικόνα είναι λογικό να προκαλεί τις εντυπώσεις των δεκάδων τουριστών που κατά καιρούς φτάνουν στη χώρα. Στην ευρύτερη περιοχή οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες και οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές.
Οι ντόπιοι εξηγούν πως είναι το μοναδικό μέρος στον κόσμο στο οποίο αν κάτσει ένας άνθρωπος στον ήλιο έχοντας τα πόδια του στη σκιά, μπορεί να πάθει ηλίαση και κρυοπαγήματα την ίδια στιγμή.
Η κλιματική αλλαγή καθιστά τη γη ακόμα πιο ξηρή αφήνοντας τους αγρότες χωρίς νερό κατά τους κρίσιμους μήνες των καλλιεργειών, τον Απρίλιο και το Μάιο, ενώ η μόνη λύση φαίνεται πως είναι οι παγετώνες που αρχίζουν και λιώνουν πριν το καλοκαίρι.
Για το λόγο αυτό, ο Σόναμ Γουάντσακ, μηχανικός από την περιοχή Λαντάκ της βόρειας Ινδίας, εμπνεύστηκε το τεχνητό παγόβουνο ή αλλιώς την «παγωμένη στούπα», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι («στούπα» ονομάζουν οι Βουδιστές τους ναούς τους).
Ο Γουάντσακ ξεκίνησε την προσπάθεια προκειμένου να βοηθήσει τους κατοίκους να συγκεντρώνουν νερό για να μπορούν να ποτίζουν τα χωράφια τους, να ποτίζουν τα ζώα τους αλλά και να πίνουν οι ίδιοι.
Ο άνδρας εμπνεύστηκε το σχέδιο το 2014 και το μόνο που χρειάζεται για να λειτουργήσουν τα τεχνητά παγόβουνα είναι σωλήνες, βαρύτητα και χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ είναι λειτουργικά και σε χαμηλότερα υψόμετρα.
Για τη λειτουργία του έργου κατ′ αρχάς ένας σωλήνας είναι τοποθετημένος κάτω από το έδαφος, συνδέοντας το εκάστοτε ρεύμα νερού με τη θέση που πρέπει να δημιουργηθεί ο παγετώνας, συνήθως κοντά σε ένα χωριό.

View this post on Instagram

Introducing projects featured in the Broken Nature exhibition: Ice Stupa: Artificial Glaciers of Ladakh 2013–14 by Sonam Wangchuk with Sonam Dorje and Simant Verma of Ice Stupa Project. As a glaring consequence of climate change, summer temperatures in the region of Ladakh are rising, and snow from glaciers is melting faster, negatively affecting local communities that rely on springtime meltwater for agriculture. Ice Stupa is an artificial glacier created by piping an un-useful winter mountain stream down below the frost line, and then cascading it out of a vertical spout in the desert plateau. When gushing water encounters freezing ambient temperatures, it transforms into a conical ice formation with minimal surface area exposed to direct sunlight. The artificial glacier lasts late into the spring, allowing communities extended access to water throughout the season. ——————————— Ice Stupa: Artificial Glaciers of Ladakh is part of the Broken Nature exhibition, open through September 1 at La Triennale di Milano. Photos by Lobzang Dadu. Courtesy Students' Educational and Cultural Movement of Ladakh – SECMOL. #brokennature #latriennale #triennaledimilano #artificialglaciers #icestupa #icestupaproject @sonam.wangchuk.5496 #milandesignweek #salonedelmobile #salonedelmobile2019

A post shared by Broken Nature (@broken__nature) on

Το νερό πρέπει κυρίως να προέρχεται από το μεγαλύτερο υψόμετρο, συνήθως γύρω στα εξήντα μέτρα ή παραπάνω. Η θερμοκρασία που παρέχεται από τον αέρα ψύξης αναλαμβάνει να κάνει τα υπόλοιπα.
Οι αρμόδιες αρχές είναι τόσο εντυπωσιασμένες από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα που σκέφτονται σοβαρά να υιοθετήσουν την ιδέα και να την εφαρμόσουν και σε άλλες περιοχές που πλήττονται από το ίδιο πρόβλημα.
Ο Σόναμ Γουάντσακ, σχεδιάζει ήδη να ταξιδέψει το καλοκαίρι στο Περού, προκειμένου να «κερδίσει» έναν ακόμη χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο, έτσι ώστε να δουλέψει πάνω στο έργο του για να το βελτιώσει αλλά και για να δοκιμάσει νέα μεγαλύτερα παγόβουνα.
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο Γουάντσακ θα χρειαστεί περίπου 125.000 δολάρια για να κατασκευάσει την πρώτη έκδοση πλήρους κλίμακας. Το 2016 κέρδισε το βραβείο Rolex Wangchuk αποκομίζοντας κέρδη περίπου 105.000 λιρών.
Ο δημιουργός των τεχνητών παγόβουνων επιδιώκει επίσης να μετατρέψει τις δημιουργίες του σε τουριστικά αξιοθέατα που θα μαγνητίζουν όλο και περισσότερους τουρίστες.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.