Έρχεται ο ειδικός ελεγκτής δαπανών σε κάθε υπουργείο

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Τη δημιουργία μιας νέας σημαντικής θέσης – «κλειδί» σε κάθε υπουργείο ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη που σήμερα αργά το βράδυ, μετά το πέρας των προγραμματικών δηλώσεων, αναμένεται να λάβει την προβλεπόμενη ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή των Ελλήνων. Θα δημιουργηθεί θέση υπηρεσιακού γενικού γραμματέα, μια σε κάθε χαρτοφυλάκιο, ο οποίος θα έχει τριετή θητεία και δεν θα διορίζεται από τον πρωθυπουργό ή τον υπουργό καθώς θα αναδεικνύεται από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), την ανεξάρτητη αρχή που διασφαλίζει την ορθότητα των προσλήψεων τακτικού και εποχικού προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα προέρχεται κατ’ ανάγκη από τη Νέα Δημοκρατία ή ότι θα είναι αρεστός στην κυβέρνηση, αφού θα λειτουργεί ακομμάτιστα.

Ήδη ο κ. Μητσοτάκης έκανε ακροθιγώς αναφορά σε αυτή τη θέση με μια και μόνο πρόταση κατά την πρώτη ημέρα ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης αλλά δεν εισήλθε σε λεπτομέρειες. Ωστόσο αναζητώντας περισσότερες λεπτομέρειες μάθαμε ότι το συγκεκριμένο πόστο το μελετούσε η ομάδα εργασίες που περιβάλλει τον πρόεδρο της κυβερνήσεως πριν ακόμη κερδίσει τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και ότι βασικό καθήκον του υπηρεσιακού αυτού γραμματέα θα είναι ο έλεγχος των οικονομικών κάθε υπουργείου, πρωτίστως των δαπανών, αλλά και οι μεταβολές στον αριθμό του προσωπικού. Πόσοι προσλαμβάνονται, πόσο συνταξιοδοτούνται, πόσοι συμβασιούχοι υπάρχουν και πότε λήγουν οι συμβάσεις τους καθώς και πόσοι τυχόν αποχωρούν ανά υπηρεσία για οποιοδήποτε λόγο.

Η δημιουργία της θέσης αυτής θα προβλέπεται στο ογκώδες νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος (μαθαίνουμε ότι θα έχει περίπου 200 διατάξεις) που θα κατατεθεί προσεχώς στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, οι οποίες θα ξεκινήσουν να συγκροτούνται από αύριο ώστε να προχωρήσει το νομοθετικό έργο, και ακολούθως θα πάει προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Μάλιστα το συγκεκριμένο άρθρο μαζί με όλα τα υπόλοιπα του σχεδίου νόμου, παρουσιάστηκαν σύμφωνα με πληροφορίες την προηγούμενη εβδομάδα στους εκπροσώπους των θεσμών από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, στο περιθώριο του συνεδρίου που διοργάνωσε το Economist σε πολυτελές ξενοδοχείο στο Λαγονήσι.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.