‘Ενοχοι 13 κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο με τα υπερκοστολογημένα ορθοπεδικά

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της δίκης, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε ενόχους τους 13 κατηγορουμένους για το σκάνδαλο με τα υπερκοστολογημένα ορθοπεδικά της εταιρείας De Puy. Ωστόσο, το δικαστήριο απήλλαξε τους κατηγορουμένους από το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας λόγω παραγραφής, ενώ τους καταδίκασε κατά περίσταση, για τα αδικήματα της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Το κατηγορητήριο ήθελε την θυγατρική εταιρεία του αμερικανικού κολοσσού Johnson & Johnson να υπερκοστολογεί τα μηχανήματα κατά τουλάχιστον 35% στην Ελλάδα την περίοδο από το 2000 έως το 2006, προκαλώντας ζημία στο ελληνικό Δημόσιο άνω 11.500.000 ευρώ, καθώς φέρεται να προμήθευσε 114 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Μεταξύ των κατηγορουμένων που καταδικάστηκαν περιλαμβάνονται στελέχη της βρετανικής εταιρείας, πασίγνωστοι γιατροί και στελέχη δημοσίων νοσοκομείων, επιχειρηματίες και συνεργάτες της DEPUY ενώ από τους περίπου 20 που είχαν παραπεμφθεί αρχικά, δυο έχουν αποβιώσει και οι υπόλοιποι αθωώθηκαν είτε λόγω αμφιβολιών είτε λόγω παραγραφής είτε λόγω δεδικασμένου.

Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, η υπεράσπιση των 13 κατηγορουμένων αιτήθηκε την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων. Συγκεκριμένα, το σύνολο των συνηγόρων υπεράσπισης αιτήθηκε την αναγνώριση στους κατηγορούμενους του σύννομου βίου, της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και της παραβίασης της εύλογης διάρκειας της δίκης, ελαφρυντικό που εισήχθη με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Τρίτη με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας επί της αναγνώρισης ή όχι ελαφρυντικών περιστάσεων στους κατηγορούμενους.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.