ΕΕ: Στην τελική ευθεία για τα μέτρα κατά της Τουρκίας

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ολοκληρώθηκε η πρωινή συζήτηση σχετικά με το κείμενο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα μέτρα που θα ληφθούν έναντι της Τουρκίας για τις προκλητικές ενέργειες και εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο κείμενο «πέρασε» από την Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων, τη λεγόμενη «Coreper» και πλέον το επόμενο βήμα είναι η τελική έγκριση από τους Υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ειδικότερα, ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την τρέχουσα κατάσταση σε σχέση με την Τουρκία κατά τις «τρέχουσες υποθέσεις» στην ημερήσια διάταξη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (ΣΕΥ).

Τι ανέφερε η Μογκερίνι – Ποιοι «υποστήριξαν» την Κύπρο

Όπως έγινε γνωστό η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι πραγματοποίησε μια εισαγωγή και στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη ο οποίος εξέθεσε τα δεδομένα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Κύπρος υποστηρίχθηκε ενεργά από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία, εντός αίθουσας, ενώ είχαν προηγηθεί δηλώσεις στήριξης από Φιλανδία, Ολλανδία και Γερμανία και εκτός της αίθουσας.

To κείμενο των συμπερασμάτων των «28» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία πέρασε από την πρωινή συζήτηση στο Coreper χωρίς αλλαγές και παραπέμφθηκε ως «σημείο Α» στους Υπουργούς Εξωτερικών προς έγκριση.

Σημειώνεται ότι ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχθηκε σήμερα το πρωί τον ‘Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στα Γραφεία της Αντιπροσωπείας της Κύπρου στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Την ίδια στιγμή, η Φεντερίκα Μογκερίνι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.