«Δρόμοι της Θάλασσας» – Μια ενδιαφέρουσα έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η σημασία της ομαδικής έκθεσης «Δρόμοι της Θάλασσας» – τα εγκαίνια  θα πραγματοποιηθούν στις 9.00 το βράδυ της Πέμπτης (αύριο) 11 Ιουλίου  – που διοργανώνει η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών και  τα στοιχεία που κυριαρχούν σε αυτή , αποτέλεσαν το σημείο αναφοράς στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα (Τετάρτη), ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Παναγιώτης Πετρόπουλος και οι ιστορικοί τέχνης,  που έχουν και την επιμέλειά αυτής, Γρηγόρης Αναγνώστου, Ξένια Γιαννούλη και Georget Geraldine.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Παναγιώτης Πετρόπουλος, αναφερόμενος στην έκθεση ανέφερε, πως  αιτία για την πραγματοποίηση της , αποτέλεσε η  πρόθεση του Δήμου να τιμήσει τους ανθρώπους που από τη δημιουργία του εικαστικού εργαστηρίου μέχρι σήμερα, έβαλαν τη δική τους σφραγίδα ως διδάσκοντες. Ο κ. Πετρόπουλος τόνισε, πως πρώτη φορά πραγματοποιείται τέτοια έκθεση και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό, συμπληρώνοντας, ότι θέση της δημοτικής Αρχής είναι, πως και σε επίπεδο τέχνης , δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη  σε μία τοπική κοινωνία, εάν δεν στηριχθεί στο δικό της δυναμικό.

Από την πλευρά του, ο ιστορικός τέχνης και εκ των επιμελητών της έκθεσης  Γρηγόρης Αναγνώστου επεσήμανε, ότι «πρόκειται για μία σημαντική έκθεση, πολλαπλής σημασίας η οποία αποτελεί αυτοτελή παραγωγή  της Δημοτικής Πινακοθήκης σε συνεργασία με το εικαστικό τμήμα του Δήμου Πατρέων . Η έκθεση είναι προϊόν ζύμωσης και προέκυψε μέσα από συζητήσεις . Στόχος είναι  να τιμηθούν οι διδάσκοντες  του εικαστικού τμήματος από το 1999 μέχρι σήμερα, με παράλληλη ανάδειξη του ρόλου και τη συμβολής τους στον πολιτισμό της Πάτρας,  του εικαστικού εργαστηρίου καθώς  και τον αναντικατάστατο  ρόλο τους ως διδασκόντων».

Ο κ. Αναγνώστου σημείωσε επίσης, «πως για πρώτη φορά μετά από αρκετό διάστημα η Δημοτική Πινακοθήκη προχωρά σε ομαδική έκθεση πατρινών καλλιτεχνών. Πρόσθεσε ακόμα  ότι προφανώς και συμβάλει στην πραγματοποίηση της έκθεσης το γεγονός της διοργάνωσης  των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων και συνεπώς θα μπορούν να την επισκεφτούν όχι μόνο οι πολίτες της Πάτρας αλλά και μέλη αποστολών και επισκέπτες» . Σε ότι αφορά στον τίτλο και το θέμα της έκθεσης ο κ. Αναγνώστου είπε, «πως δεν επιλέχθηκε τυχαία το υγρό στοιχείο και η θάλασσα – έννοια  με πολλαπλές σημασίες, από κοσμολογικό στοιχείο με βάση του πρώτους φιλοσόφους μέχρι τη σύνδεση που αποκτά με την πόλη της Πάτρας ,μέσω του λιμανιού, τη δουλειά, τη ζωή γενικότερα, τον αγώνα του λαού της για την παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου».

Η κ. Geraldine Georget αναφέρθηκε στο θέμα της έκθεσης, σημειώνοντας πως η θάλασσα σχετίζεται με την πόλη που ζούμε.  Αρχική επιθυμία – είπε η κ.Geraldine – ήταν η αναγνώριση του ρόλου που έπαιζε και συνεχίζει να παίζει η θάλασσα για την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή της. Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της η εκ των επιμελητών της έκθεσης και ιστορικός τέχνης  τόνισε, πως « έπρεπε να δώσουμε ένα πλαίσιο στην ιδέα αυτή και επιλέξαμε τους δρόμους της θάλασσας, καθώς για πολλούς, η λέξη θάλασσα ταυτίζεται άμεσα με την ιδέα του ταξιδιού». Σε ότι αφορά στο ερώτημα που προκύπτει στη συνέχεια είναι «ποιο ταξίδι, τι είδους ταξίδι…», για να συμπληρώσει πως «την απάντηση την αφήσαμε στους εικαστικούς , δίνοντάς τους μία πλήρη ελευθερία ερμηνείας και ένα ευρύ πεδίο συλλογισμού και τοποθέτησης».

Τέλος η κ. Ξένια Γιαννούλη από την πλευρά της  είπε πως μέσα από την έκθεση δίνεται ένα βήμα στους εικαστικούς που ασχολήθηκαν και δίδαξαν στο εικαστικό εργαστήρι του Δήμου Πατρέων για να παρουσιάσουν ένα δείγμα της δουλειάς τους. Αφορμή είναι ένα θέμα που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφενός γιατί είναι συνδεδεμένο με την πόλη της Πάτρας και αφετέρου έχουμε τη χαρά να παρουσιάζει μία ιδιαιτερότητα. Οι καλλιτέχνες εκφράζονται διαφορετικά εικαστικά μέσα , όπως ζωγραφική, κολάζ, κεραμική μικρογλυπτική, video art και μορφές ψηφιακής τέχνης. Πρόκειται για ένα στοιχείο το οποίου εμφανίζει ποικιλία και ένα ιδιαίτερο χρώμα στην έκθεση.

Καταλήγοντας η κ. Γιαννούλη κάλεσε τον κόσμο να επισκεφτεί την έκθεση που εγκαινιάζεται στις 8.00 το βράδυ της Πέμπτης (αύριο) στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης

 

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΕΚΘΕΤΟΥΝ:

ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΒΑΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΒΕΝΤΟΥΡΗ ΑΝΔΡΙΑΝΝΗ, ΒΙΚΑΤΟΣ ΗΛΙΑΣ, BRESSOUD GANAELLE, ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΚΑΡΑΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΚΑΡΑΤΖΑ ΑΝΝΑ, ΚΕΝΤΡΩΤΑ ΜΑΡΙΑ, ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΑ ΤΟΤΑ, ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΚΗΣ, ΚΩΛΕΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΛΑΜΠΡΙΝΑΚΟΣ ΠΕΤΡΟΣ, ΛΑΜΠΡΟΥ ΑΣΤΕΡΙΟΣ, ΜΕΘΕΝΙΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ, ΜΟΡΦΗ ΔΩΡΑ, ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗ ΕΛΛΗ, ΜΠΟΝΑΤΣΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΜΠΡΑΤΤΗ ΕΙΡΗΝΗ, ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ, ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΠΡΕΣΣΑΣ ΝΙΚΟΣ, ΣΤΑΜΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΝΕΛΛΑ, ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ, ΤΟΜΑΡΑ ΑΝΘΗ,  ΦΑΤΟΥΡΟΥ ΒΑΣΩ, ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΦΥΣΚΙΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΧΑΤΖΗΠΑΠΑΣ ΑΡΗΣ, ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ.

 

Η διάρκεια της έκθεσης είναι έως το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019.

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο: 10.00π.μ -3.00μ.μ

Τρίτη και Παρασκευή : 6.00μ.μ-9.00μ.μ

 

Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά

 

Δημοτική Πινακοθήκη: Μαιζώνος 110. (ισόγεια αίθουσα Βιβλιοθήκης),

www.patrasculture.gr

facebook.com/patrasgallery

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.