Διπλή παρέμβαση για ευκολότερες μεταβιβάσεις ακινήτων

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Διπλή παρέμβαση έρχεται για τη διευκόλυνση των μεταβιβάσεων ακινήτων. Στην κυβέρνηση θεωρούν την κινητικότητα στην κτηματαγορά ως μια από τις προϋποθέσεις για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και στο πλαίσιο αυτό θεωρούν ότι οι μεταβιβάσεις ακινήτων πρέπει να γίνονται ταχύτερα και ευκολότερα σε σχέση με ότι ισχύει μέχρι σήμερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα απαιτούνται έως και 20 ξεχωριστά δικαιολογητικά για την ολοκλήρωση μιας μεταβίβασης ακινήτου. Έτσι για την πραγματοποίησή της απαιτείται χρόνος αλλά και χρήμα, παράγοντες που δρουν αποτρεπτικά για τις μεταβιβάσεις.

Για τη μείωση του αριθμού των δικαιολογητικών που απαιτούνται για τις μεταβιβάσεις προωθείται η δημιουργία ειδικής επιτροπής που θα μελετήσει το ζήτημα και θα κάνει τις σχετικές προτάσεις στην πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων υπουργείων.

Παράλληλα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ηλεκτρονικοποίηση των μεταβιβάσεων ακινήτων. Χθες η ΑΑΔΕ παρουσίασε στους εμπλεκόμενους φορείς τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας εφαρμογής. Η εφαρμογή αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Αγοραστής και πωλητής θα παραδίδουν στον συμβολαιογράφο όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και αυτός θα προχωρά στην συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας της δήλωσης φόρου μεταβίβασης. Η εφαρμογή θα υπολογίζει τον φόρο μεταβίβασης και θα παράγει μια ταυτότητα οφειλής με την οποία ο αγοραστής θα εξοφλεί τον φόρο μέσω του τραπεζικού συστήματος. Αφού πληρωθεί ο φόρος ο συμβολαιογράφος θα προχωρά στην οριστικοποίηση της δήλωσης και θα συντάσσει το σχετικό συμβόλαιο. Τέλος, θα ενημερώνει την εφαρμογή περιουσιολογίου αγοραστή και πωλητή μέσω της υποβολής δήλωσης Ε9.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλη η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου πραγματοποιείται σήμερα χειρόγραφα. Η ηλεκτρονική εφαρμογή θα ξεκινήσει από τις μεγάλες εφορίες και εντός του 2020 θα επεκταθεί σε όλες.

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.