Άλαν Τούρινγκ: Ο σπουδαίος μαθηματικός θα απεικονίζεται πλέον στο χαρτονόμισμα των 50 λιρών

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο Άλαν Τούρινγκ ήταν ένας από τους πιο σπουδαίους μαθηματικούς και ήταν εκείνος που κατάφερε κατά τη διάρκεια του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου να σπάσει τον κωδικό «Αίνιγμα» των Γερμανών. Το 1954, αυτοκτόνησε όταν κατηγορήθηκε για σεξουαλική διαστροφή.
Τώρα, 65 χρόνια αργότερα, η Μ. Βρετανία αποφάσισε να είναι το πρόσωπο που θα απεικονίζεται στο χαρτονόμισμα των 50 λιρών.
Ο μαθηματικός επιλέχθηκε από μια λίστα περίπου 1.000 επιστημόνων σε μια απόφαση που αναγνώρισε τόσο τον ρόλο του στην αντιμετώπιση της απειλής των γερμανικών υποβρυχίων στη μάχη του Ατλαντικού, όσο και για τον αντίκτυπο που είχαν οι κατηγόριες για ομοφυλοφιλία εις βάρος του.

Η ανακοίνωση – που έγινε από τον κυβερνήτη της Τράπεζας, Μαρκ Κάρνεϊ στο Μουσείο Επιστήμης και Βιομηχανίας του Μάντσεστερ – ολοκληρώνει την επίσημη αποκατάσταση του Τούρινγκ, ο οποίος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην αποκρυπτογράφηση του γερμανικού κώδικα.
«Ο Άλαν Τούρινγκ ήταν ένας εξαιρετικός μαθηματικός του οποίου το έργο συνέβαλε σημαντικά στην διαμόρφωση της ζωής μας σήμερα. Ως πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και ως ήρωας πολέμου, οι συνεισφορές του Άλαν Τούρινγκ ήταν τεράστιες», δήλωσε μέσα σε όλα ο Κάρνεϊ.
Η Τράπεζα αναγνώρισε τον σπουδαίο ρόλο του Τούρινγκ στην ανάπτυξη των πρώιμων υπολογιστών, πρώτα στο Εθνικό Φυσικό Εργαστήριο και αργότερα στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.
Το πρόσωπο του μαθηματικού θα εμφανιστεί στο νέο χαρτονόμισμα των 50 λιρών όταν τεθεί σε κυκλοφορία το 2021, μετά από μια διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης που σχεδιάστηκε για να τιμήσει τον διάσημο Βρετανό επιστήμονα.

View this post on Instagram

Alan Turing will be the new face of the £50 note, not only is he one of history’s most incredible mathematicians and responsible for a lot of Morden day computing, he was also LGBT and treated absolutely horrifically because of his sexuality. Having him on the face on the £50 note sends an important message and is historical for so many reasons. – – Turing was criminally convicted for being gay when it was revealed he was having an LGBT relationship. He was also sent for conversion therapy against his will and was treated appallingly until he eventually committed suicide. – – We are super excited to see such an important person on the £50 note🌈🏳️‍🌈 #lgbt #lgbtpride #lgbtqa #lgbtq #lgbta #gay #gaypride #pride #queer #queerpride #alanturing #icon #magazine #fashionmagazine #quazar

A post shared by QUAZAR MAGAZINE (@quazarmagazine) on

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.