Αυστραλία: Γιατροί θεράπευσαν ασθενείς με παράλυση στα χέρια

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ενας αριθμός ασθενών που διαγνώστηκαν με πλήρη παράλυση μπορούν να ελπίζουν πλέον ότι υπάρχει δυνατότητα να βελτιωθεί κατά πολύ η κατάστασή τους, μετά από μια νέα πρωτοποριακή νευροχειρουργική επέμβαση που αποκατέστησε την κίνηση στους αγκώνες και τα χέρια.

Αυστραλοί χειρουργοί κατάφεραν να προσκολλήσουν τα νεύρα που συνδέονται με τους υγιείς μυς στα νεύρα που συνδέονται με τους παράλυτους μύες από τον τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης.

Τα «λειτουργικά» νεύρα κατάφεραν να επαναφέρουν την κίνηση στους «προβληματικούς» μύες. Νέοι ενήλικες, που υποβλήθηκαν στην επαναστατική θεραπεία, είναι πλέον σε θέση να ανοίξουν και να κλείσουν το χέρι τους και να σηκώσουν αντικείμενα, μετά από δύο χρόνια φυσικοθεραπείας.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούν πλέον να τρώνε μόνοι τους, να βουρτσίζουν τα δόντια τους, να γράφουν, να χρησιμοποιούν μακιγιάζ και να χειρίζονται εργαλεία.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο The Lancet, είναι η μεγαλύτερη του είδους της και οι ερευνητές έκαναν λόγο για «σημαντική πρόοδο” στην αποκατάσταση της λειτουργίας των χεριών και των βραχιόνων.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 59 επεμβάσεις νεύρων σε 16 άτομα, τα οποία είχαν μέσο όρο ηλικίας 27 ετών και είχαν υποστεί βλάβη του νωτιαίου μυελού στον αυχένα λιγότερο από 18 μήνες πριν από τη χειρουργική επέμβαση, σε ατυχήματα που αφορούσαν κυρίως τον αθλητισμό ή τροχαία.

Η Δρ Νατάσα Βαν Ζιλ από το Austin Health της Μελβούρνης, η οποία ήταν επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε: «Για τους ανθρώπους με τετραπληγία, η βελτίωση στη λειτουργία των χεριών είναι ο μοναδικός στόχος. Πιστεύουμε ότι η χειρουργική επέμβαση μεταφοράς νεύρων προσφέρει μια συναρπαστική νέα επιλογή, δίνοντας στα άτομα με παράλυση τη δυνατότητα να ανακτήσουν τις λειτουργίες του βραχίονα και του χεριού για την εκτέλεση καθημερινών καθηκόντων, παρέχοντάς τους μεγαλύτερη ανεξαρτησία και δυνατότητα ευκολότερης συμμετοχής στην οικογενειακή και επαγγελματική ζωή».

Ωστόσο, το χειρουργείο θα πρέπει να εκτελείται εντός έξι μηνών έως ένα έτος από τη στιγμή της παράλυσης και μπορεί να χρειαστούν μήνες για την επαναλειτουργία του νεύρου στον παράλυτο μυ. Εξάλλου, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί ποιος είναι πιο πιθανό να επωφεληθεί από αυτή την τεχνική, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Κοινοποίηση


Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.