Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

Δείτε το φυλλάδιο με τους υποψήφιους βουλευτές:

Κατά την εισήγησή της η συντονίστρια της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Μαρίας Αντύπα, ανέφερε:

«Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για μια από τις κρισιμότερες εκλογικές μάχες των τελευταίων ετών. Πριν σας παρουσιάσω το ψηφοδέλτιο μάχης και νίκης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο νομό Αχαΐας επιτρέψτε μου να πω λίγα εισαγωγικά λόγια.

Πέρασαν τεσσεράμισι χρόνια με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην διακυβέρνηση της χώρας, τεσσεράμισι χρόνια για τα οποία είμαστε περήφανοι. Είμαστε περήφανοι για τις μάχες που δώσαμε και κερδίσαμε κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες και αντίξοες συνθήκες.

Παραλάβαμε την χώρα σε βαθειά οικονομική, πολιτική, πολιτιστική και ανθρωπιστική κρίση.

Η ανεργία είχε εκτιναχθεί στο 27%, ενώ στους νέους ξεπερνούσε το 60%, με 1 εκατομμύριο χαμένες θέσεις εργασίας στην περίοδο 2010-2014, μετά από δύο μνημόνια και ένα μεσοπρόθεσμο, που στοίχισαν πτώση του ΑΕΠ μεγαλύτερη από 25% – ούτε σε καιρό πολέμου τέτοια πτώση. Αυτά τα χρόνια δεν κατάφεραν να περάσουν έστω και μια αξιολόγηση, ούτε να πετύχουν τους στόχους που έβαζαν. Και όλα αυτά παρά την ακραία λιτότητα που επέβαλαν σε μισθούς και συντάξεις. Περικοπή του κατώτατου μισθού κατά 22% και για τους νέους 33% με την θέσπιση του ανήθικου «υποκατώτατου», αναστολή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και απορρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας με ταυτόχρονη υποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας. Οι συντάξεις μετά από 12 αλλεπάλληλες περικοπές, με συνολική περικοπή 45,6 δισεκατομμύρια ευρώ, μειώθηκαν από 30 έως 50%.

Όλα αυτά στο κυνήγι της περιβόητης «ανάπτυξης». Μιας ανάπτυξης που όχι μόνο δεν ήρθε ποτέ, αλλά οδήγησε σε κλείσιμο 250.000 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, φτωχοποιώντας την μικρομεσαία τάξη. Πάνω από 2 εκατομμύρια συμπολίτες έχασαν την ασφαλιστική τους ικανότητα, είτε γιατί απολύθηκαν είτε γιατί έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, είτε γιατί δεν είχαν την δυνατότητα να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Καθημερινές ήταν οι αποτρόπαιες εικόνες δεκάδων πολιτών να ψάχνουν στα σκουπίδια για ένα πιάτο φαΐ. Δεκάδες παιδιά λιποθυμούσαν από την πείνα στα σχολεία. Εκατομμύρια ασθενείς δεν είχαν πρόσβαση στην δημόσια υγεία και στο φάρμακο αφού δεν είχαν χρήματα να πληρώσουν. Ανάλγητο το νεοφιλελεύθερο σύστημα τους έριχνε στον Καιάδα της κοινωνικής αναλγησίας.

Το πρώτο εξάμηνο δώσαμε σκληρή μάχη να ανατρέψουμε τα μνημόνια. Βρεθήκαμε όμως μπροστά σε τοίχος και αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε έναν επώδυνο συμβιβασμό. Με την συμπαράσταση όμως του Ελληνικού Λαού καταφέραμε να περιορίσουμε κατά το δυνατόν τις συνέπειες του συμβιβασμού, πετυχαίνοντας σαφώς ηπιότερους δημοσιονομικούς όρους. Τον συμβιβασμό αυτόν παρουσιάσαμε με ειλικρίνεια στον Ελληνικό Λαό τον Σεπτέμβρη του 2015, μαζί με το παράλληλο πρόγραμμά μας που στόχευε κατά κύριο λόγο στην ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης. Ο Λαός μας έδωσε εντολή να προχωρήσουμε σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό και να βάλουμε τέλος στην εποχή των μνημονίων.

Καθιερώσαμε την ΕΛΕΥΘΕΡΗ πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων στην δημόσια υγεία, ενώ διαγράψαμε εκατομμύρια ευρώ νοσήλια, που είχαν χρεωθεί στους ανασφάλιστους. Καθιερώσαμε τα σχολικά γεύματα, το ΚΕΑ, το επίδομα ενοικίου, το επίδομα παιδιού. Δημιουργήσαμε στους δήμους Κέντρα Κοινότητας για να γνωρίζει ο κάθε πολίτης τι δικαιούται από προνοιακές παροχές τριπλασιάζοντας τον προϋπολογισμό της Πρόνοιας, εν μέσω μνημονίων. Αποτέλεσμα ήταν η σημαντική μείωση της φτώχειας και ιδιαίτερα της παιδικής φτώχειας σε επίπεδα προ κρίσης.

Μειώσαμε κατά 9 ολόκληρες μονάδες την ανεργία, δεν πανηγυρίζουμε γιατί η ανεργία βρίσκεται ακόμα σε υψηλά επίπεδα. Δώσαμε όμως δείγμα γραφής για τα επόμενα 4 χρόνια. Επαναφέραμε τις συλλογικές συμβάσεις, μειώσαμε την αδήλωτη εργασία, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό 11% και καταργήσαμε τον υποκατώτατο. Ενισχύσαμε τους φορολογικούς ελέγχους με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής που οδηγεί σε θεμιτό ανταγωνισμό των επιχειρήσεων και ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Σταδιακά οδηγήσαμε την χώρα στην ανάπτυξη. Ιδιαίτερα τα 2,5 τελευταία χρόνια έχουμε σταθερό και προοδευτικά αυξανόμενο ρυθμό ανάπτυξης. Το 2018 έκλεισε στο 1,9% και το 2019 προβλέπεται στο 2,2%, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Διπλασιάσαμε τις άμεσες ξένες επενδύσεις από 1% την περίοδο 1995-2015 σε 2%. Ήδη το 2018 έφτασαν σε ύψος 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή αυξημένες κατά 20% συγκριτικά με το 2008.

Ολοκληρώσαμε με πρωτοφανή ρυθμό και αποτελεσματικότητα, όλα σχεδόν τα μεγάλα έργα υποδομής, που την περίοδο 2010-2014 είχαν εγκαταλειφθεί.

Πραγματοποιήθηκε μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Αναστείλαμε την συρρίκνωση της Δημόσιας Υγείας και Παιδείας. Ήδη έχουν προγραμματιστεί και βρίσκονται στον ΑΣΕΠ, 10000 θέσεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού νοσοκομειακού προσωπικού, για την περίοδο 2019-2022. Επίσης, 15000 εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας, με τους 4500 χιλιάδες της ειδικής αγωγής φέτος.

Με την έξοδο από την επιτροπεία τον Αύγουστο του 2018 καταργήσαμε, τις δεσμεύσεις απέναντι στο ΔΝΤ για περαιτέρω μείωση των συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου. Μειώσαμε τον ΦΠΑ στην εστίαση, στα τρόφιμα και στην ενέργεια. Θεσμοθετήσαμε, σπάζοντας την νεοφιλελεύθερη μνημονιακή επιταγή, πρόσθετη συνταξιοδοτική αποζημίωση πέρα από τις 12 συντάξεις.

Ιδιαίτερα στην περιοχή μας, στην Αχαΐα, προχώρησαν όλα τα μεγάλα έργα και υλοποιήθηκαν οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης.

Με την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου – Πατρών, με το τραίνο να φτάνει στο Ρίο και μέχρι το 2023 στο Λιμάνι, με την Ιόνια οδό, με την επανένταξη του λιμένα Πατρών στο Κεντρικό Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών μπαίνει οριστικό τέλος στην Οδική απομόνωση της Αχαΐας από την υπόλοιπη Ελλάδα και ανοίγει ο δρόμος για να γίνει η περιοχή σύγχρονος κόμβος συνδυασμένων μεταφορών ανθρώπων και εμπορευμάτων. Πραγματική και ουσιαστική πύλη της χώρας με την Δύση. Μαζί με την υλοποίηση του σταθμού του υγροποιημένου φυσικού αερίου, μπαίνουν γερές βάσεις για την ουσιαστική ανάπτυξη της περιοχής, προς όφελος των κατοίκων.

Η ολοκλήρωση του φράγματος Πείρου- Παραπείρου δίνει οριστική μακροχρόνια λύση στο πρόβλημα της ύδρευσης της πόλης της Πάτρας. Θεωρώ σίγουρο ότι θα ξεπεραστούν οι εμμονές της Δημοτικής αρχής με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Η παράδοση των 3,5 χιλιομέτρων του θαλασσίου μετώπου, έναντι των 350 μέτρων που παραχωρούσε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ανοίγει επιτέλους την πόλη στην θάλασσα και είναι στο χέρι των τοπικών αρχόντων να πάρουν τις αποφάσεις και να κάνουν εκείνες τις επιλογές που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των πολιτών της Πάτρας.

Σημαντική είναι η αναβάθμιση των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων της πόλης. Η δημιουργία  Νομικής και Γεωπονικής Σχολής δίνει νέα πνοή στον τομέα των ανθρωπιστικών σπουδών και του πρωτογενούς τομέα, συμπληρώνοντας την λειτουργικότητα του Ιδρύματος. Παράλληλα η αναβάθμιση του Ανοικτού Πανεπιστημίου, με την μείωση των διδάκτρων, την αύξηση των προσφερόμενων προγραμμάτων, την δημιουργία στοχευμένων προγραμμάτων για μετεκπαίδευση των εκπαιδευτικών καθώς και την ανάπτυξη της εκδοτικής δραστηριότητας δίνει νέες προοπτικές στο Ίδρυμα.

Όλοι μαζί, με τους υποψήφιους και τις υποψήφιες Βουλευτές μας δίνουμε την μάχη με αισιοδοξία και σιγουριά για την νίκη στις 7 του Ιούλη.

Για να μην γυρίσουμε πίσω στα χρόνια της διαπλοκής.

Για να μην γυρίσουμε πίσω στους κρατικοδίαιτους των offshore και της αρπαγής του δημόσιου πλούτου.

Για να μην ξαναγυρίσουμε στα χρόνια του ΔΝΤ

Για να συνεχίσουμε με ασφάλεια την θετική μας πορεία.

Γιατί τώρα ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ

Επικεφαλής της μάχης αυτής στην Αχαΐα είναι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργός σύντροφος Αλέξης Τσίπρας.»

Κοινοποίηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.